Τουρισμός: Αισιόδοξες οι αεροπορικές για τη φετινή σεζόν

Τουρισμός: Αισιόδοξες οι αεροπορικές για τη φετινή σεζόν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκό είναι το κλίμα που επικρατεί στους κύκλους των αεροπορικών εταιρειών παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς στη Γηραιά Ηπειρο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει. Μάλιστα, ο αυστραλιανός κολοσσός Qantas προβλέπει πως θα επανέλθουν στους αιθέρες όλα τα Airbus A380 του στόλου του, διότι είναι πεπεισμένος πως η επιβατική κίνηση θα αποκατασταθεί.

Διαβάστε ακόμη: Με το βλέμμα στους τουρίστες τα «Covid free» νησιά

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι δύο μεγαλύτεροι αερομεταφορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, η British Airways και η εταιρεία χαμηλών ναύλων easyJet, οι οποίοι αναμένουν επανέναρξη των ταξιδιών το καλοκαίρι. Η δε easyJet τονίζει ότι, αν και το τρέχον τρίμηνο εκμεταλλεύεται μόνο το 20% της χωρητικότητάς της, είναι έτοιμη να την αυξήσει από τον Μάιο, εφόσον βέβαια οι συνθήκες βελτιωθούν.

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Και για να γίνει αυτό χρειάζεται, επίσης, να προωθηθεί τάχιστα το αποκαλούμενο «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες έγινε γνωστό ότι εν πρώτοις επετεύχθη συμφωνία για τις τεχνικές προδιαγραφές του μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Οι έχοντες το πιστοποιητικό θα σημαίνει πως είτε εμβολιάστηκαν είτε εξετάστηκαν και ήταν αρνητικοί ή προσφάτως ανέρρωσαν και θεωρούνται πως ανέπτυξαν ανοσία. Οπότε θα μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται σε καραντίνα, ενώ αεροπορικές εταιρείες έχουν διαθέσιμες εφαρμογές για να καταγράφεται η πληροφορία για τα τεστ ή το εμβόλιο.

Τα σχέδια Τζόνσον

Ο βρετανικός αερομεταφορέας British Airways αναφέρει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Τζόνσον να αποκαταστήσει τις διεθνείς πτήσεις βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση και ότι σύντομα θα την ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο δε Γιόχαν Λούντγκρεν, διευθύνων σύμβουλος της easyJet, επισημαίνει πως υπάρχει η ευελιξία να τονωθούν αμέσως οι δραστηριότητες, προσθέτοντας προορισμούς, ενώ, παράλληλα, επέστησε την προσοχή στο ότι ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει κανείς κάτι για τις κρατήσεις.

Ο αερομεταφορέας είχε το πρώτο εξάμηνο με λήξη 31 Μαρτίου ζημίες 730 εκατ. λιρών. Ωστόσο, το εκ νέου άνοιγμα των μετακινήσεων παραμένει αβέβαιο. Η Βρετανία, η μεγαλύτερη αγορά αμφοτέρων των εταιρειών, δεν επιβεβαιώνει ότι θα μπορούν οι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν για λόγους διακοπών και ψυχαγωγίας από τις 17 Μαΐου.

Το δε εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ε.Ε. δέχθηκε νέο πλήγμα μετά την απόφαση να καθυστερήσει τη διάθεση εμβολίων η Johnson & Johnson λόγω φόβων για παρενέργειες.

Μεγαλύτερη εταιρεία με τζετ στον κόσμο

Πάντως, ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής της Qantas Airways, της μεγαλύτερης εταιρείας με τζετ στον κόσμο, ο οποίος θεωρεί πως θα χρησιμοποιήσει πλήρως τον στόλο σε Α380 της Airbus που διαθέτει και ότι η ζήτηση για ταξίδια θα ανακάμψει, κάνοντας βιώσιμα τα εν λόγω αεροσκάφη.

«Πιστεύουμε πως θα ενεργοποιήσουμε όλα τα Α380, για τα οποία πληρώσαμε πολλά», τονίζει ο Αλαν Τζόις. Η εταιρεία του καθήλωσε και τα 12 τετρακινητήρια Α380 τον Ιούνιο του 2020, δηλώνοντας τότε πως θα της είναι άχρηστα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η γερμανική Deutsche Lufthansa προειδοποιεί πως τα δικά της Α380 ίσως να μην πετάξουν ποτέ ξανά, μιας και ο κόσμος δεν θα ταξιδεύει μαζικά, όπως παλαιότερα. Ομως, εν κατακλείδι, ο Αλαν Τζόις ευελπιστεί ότι η ταχύτητα εμβολιασμών σε Η.Β. και ΗΠΑ, δύο μεγάλες αγορές της Qantas, προμηνύει ανάκαμψη των ταξιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή