ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερκαλύφθηκε στο εξωτερικό η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Υπερκαλύφθηκε στο εξωτερικό η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που κάλυψε το κομμάτι της ζήτησης θεσμικών σε όλο το εύρος των τιμών, δηλαδή από 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή, υπήρξε χθες στο εξωτερικό, στο πλαίσιο τoυ βιβλίου προσφορών για την αύξηση της Πειραιώς Financial Holdings. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ζήτηση κάλυψε 3,5 φορές το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης που αφορά τη διάθεση μετοχών πέραν των βασικών επενδυτών (ΤΧΣ, Πόλσον, Helikon Investments και Μυστακίδη) που έχουν δεσμευτεί για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ με συγκεκριμένα ποσά. 

Η ΑΜΚ, που πραγματοποιείται με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απριλίου και από την εξέλιξη της διαδικασίας κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα των εγγραφών, κατά την οποία υπήρξε υπερκάλυψη της ΑΜΚ στο σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης, δημιουργείται αισιοδοξία για το τελικό ύψος της κάλυψης στο ανώτατο εύρος της τιμής, που μπορεί να ανεβάσει το ύψος της ΑΜΚ έως το 1,38 δισ. ευρώ. 

Μέσω του διεθνούς βιβλίου προσφορών (ιδιωτική τοποθέτηση) θα διατεθούν έως 1.020.000.000 νέες μετοχές, εκ των οποίων για ένα σημαντικό τμήμα θα εγγραφούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι λεγόμενοι cornerstone investors, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Τζον Πόλσον και Αριστοτέλης Μυστακίδη καθώς και το Helikon Investments Limited. Το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την αύξηση, συμμετέχοντας με ποσοστό από 25,6% (27% μαζί με τις μετοχές που ήδη διαθέτει) έως 31,8% (33% εάν συνυπολογιστούν και οι μετοχές που διαθέτει ήδη), και με βάση την κατανομή το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί από 337.599.151 έως και 412.621.183 μετοχές. 

Τα κεφάλαια που δεσμεύεται να επενδύσει το ταμείο, ανάλογα με το τελικό ύψος των μετοχών που θα λάβει και εφόσον εγγραφεί στο ανώτατο όριο τιμής, δηλαδή το 1,15, διαμορφώνονται από 395 εκατ. έως και 450 εκατ. ευρώ ή από 320 εκατ. ευρώ έως 370 εκατ. ευρώ, εφόσον η κατανομή γίνει στο κατώτατο όριο της τιμής. Αντίστοιχα, ο Τζον Πόλσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει 265 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, αναδεικνύεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς Financial Holdings με 232.758.919 μετοχές και ποσοστό 18,62%. Αμέσως μετά είναι το επενδυτικό κεφάλαιο Helikon Investments, που με κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει το 5,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 65.217.391 μετοχές, ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με 40 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει το 2,9% της τράπεζας και 36.311.132 μετοχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό, οι λοιποί μέτοχοι, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα κατέχουν ποσοστό από 39,02% έως 45,02% και σε αυτούς περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας όπως τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders και το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management, που θα εγγραφούν για έναν σημαντικό αριθμό μετοχών, ο οποίος θα αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 5%.

Για το διεθνές βιβλίο, ως Joint Global Coordinators λειτουργούν οι UBS και Goldman Sachs και ως joint bookrunners οι BNP Paribas, JP Morgan, Morgan Stanley, Abrosia Capital, Axia, Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή. 

Μέσω της δημόσιας προσφοράς, στην Ελλάδα διατίθενται 180 εκατ. νέες μετοχές, που αντιστοιχούν στο 15% κατ’ ανώτατο όριο της έκδοσης. Η Πειραιώς Financial Holdings έχει ανακοινώσει την προτιμησιακή κατανομή υπέρ των μετόχων της Πειραιώς που ήταν εγγεγραμμένοι στις 19 Απριλίου, πρώτη ημέρα έναρξης της διαπραγμάτευσης της μετοχής μετά το reverse split.