Η Ε.Ε. θέλει 30 εκατ. «πράσινα» οχήματα στους δρόμους το 2030

Η Ε.Ε. θέλει 30 εκατ. «πράσινα» οχήματα στους δρόμους το 2030

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιδιώξει να έχει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους της έως το 2030, στην προσπάθεια που κάνει να περιθωριοποιήσει τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τους ρύπους.

Ηδη στην Ευρώπη κυκλοφορούν 1,8 εκατ. ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, με ιδιαίτερα ανοδική τάση πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Ολα αυτά τη στιγμή που κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ορίσει ημερομηνίες λήξης για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Η αύξηση των πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανάβει τη σπίθα της ελπίδας, παρά τη μειωμένη ζήτηση για αγορά καινούργιων αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες λόγω πανδημίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την άλλη, προειδοποιούν πως η έλλειψη υποδομής θα μπορούσε να εμποδίσει τις μελλοντικές πωλήσεις αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων. Εγγραφο της Ε.Ε. εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 3 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης και 1.000 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου έως το 2030, όταν σήμερα έχει περίπου 200.000 σημεία φόρτισης. Για να υλοποιηθεί το παραπάνω πλάνο χρειάζεται καλή οργάνωση, έξυπνη στρατηγική και μεγάλα ποσά επένδυσης.

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών να αναγκάζονται να παίρνουν μέτρα για τη μείωση των ρύπων. Τα κίνητρα που δίνουν στον τομέα της αυτοκίνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, στρέφοντας όλο και περισσότερα άτομα προς την κινητική βιωσιμότητα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από την άλλη, μεγάλοι κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι πολύ σύντομα θα εξηλεκτρίσουν όλα τους τα μοντέλα. Χώρες, όπως η Κίνα, έχουν ξεκινήσει έρευνα πάνω στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την παύση της παραγωγής και πώλησης συμβατικών κινητήρων.

Τα λιγοστά σημεία φόρτισης αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα των επεκτατικών σχεδίων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ομως, αυτή τη στιγμή καθημερινά τοποθετούνται σε καίρια σημεία σε όλη την Ευρώπη δημόσια σημεία φόρτισης, τα οποία στέκονται αφορμή για την εξάπλωση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει τεθεί στόχος να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχει σχέδιο, που βλέπει τη σταδιακή κατάργηση όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων κινητήρων. Στη Βρετανία προγραμματίζουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες έως το 2040, ενώ η Σκωτία προτίθεται να εφαρμόσει την ίδια απαγόρευση, αλλά αρκετά νωρίτερα, μέχρι το 2032. Τέλος, η Νορβηγία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί η χώρα όπου η ηλεκτροκίνηση ανθεί εδώ και πολλά χρόνια, θέλει να σταματήσει τα επόμενα χρόνια την πώληση συμβατικών αυτοκινήτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή