Τα άδεια γραφεία στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου μετατρέπονται σε κατοικίες

Τα άδεια γραφεία στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου μετατρέπονται σε κατοικίες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα άδεια γραφεία που άφησε πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αξιοποιήσει το Σίτι του Λονδίνου, μετατρέποντάς τα σε εκατοντάδες προσιτές κατοικίες που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το οικονομικό κέντρο της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο βρετανικός Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για το Σίτι του Λονδίνου (City of London Corporation) δημοσιεύει προτάσεις που έχουν ως στόχο να αλλάξουν την εικόνα του οικονομικού κέντρου, μεταφέροντας ακόμη και τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες παραδοσιακά δεν στεγάζονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ανάμεσα στα σχέδια του Οργανισμού είναι η ενοικίαση με χαμηλό κόστος των κενών κτιρίων, αλλά και η εξεύρεση νέων δημιουργικών τρόπων που θα μπορούσαν να ζωντανέψουν την περιοχή. 

Μέρος της πενταετούς στρατηγικής του Οργανισμού που διοικεί το Σίτι του Λονδίνου είναι και η μείωση της κίνησης τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και η καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενθαρρύνοντας τη δραστηριότητα σε ώρες εκτός γραφείου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το Σίτι πρέπει να προσαρμοστεί στις οικονομικές και κοινωνικές τάσεις που δημιουργούνται την περίοδο μετά την πανδημία», ενώ έθεσε ως στόχο να προσθέσει τουλάχιστον 1.500 κατοικίες έως το 2030, μέσα από τη δημιουργία νέων οικιστικών σχεδίων αλλά και τη μετατροπή ή αξιοποίηση παλαιότερων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανικός Οργανισμός θα παρακινήσει τους ιδιοκτήτες των κτιρίων ή όσους τα διαχειρίζονται να προσφέρουν πιο ευέλικτα γραφεία τα οποία θα μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του εργατικού δυναμικού μετά το τέλος της πανδημίας. Η πρόεδρος του City of London Corporation, Κάθριν Μακ Γκίνες, επεσήμανε πως οι επιχειρήσεις στο κέντρο του Λονδίνου αναμένεται να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ωστόσο «ο τρόπος που θα λειτουργούν αναπόφευκτα θα αλλάξει αντανακλώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί μετά το πέρασμα της πανδημίας. Τέτοιες είναι ο ευέλικτος και υβριδικός τρόπος εργασίας», πρόσθεσε η ίδια. «Το Square Mile θα πρέπει να εξελιχθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που συνεχίζει να παραμένει ελκυστικό σε εργαζομένους, επισκέπτες, κατοίκους αλλά και σε φοιτητές».

Ανάμεσα στη δέσμη προτάσεων που παρουσιάζει ο βρετανικός Οργανισμός είναι και η δημιουργία ψηφιακών υποδομών αλλά και έργων που θα βασίζονται στο νέο δίκτυο πέμπτης γενιάς έως το 2022. Παράλληλα, σχεδιάζει να αναπτύξει συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς προκειμένου να συλλέγει δεδομένα για την αναβάθμιση των υποδομών της παλιάς περιοχής του Λονδίνου Square Mile. Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών αλλά και τη χρήση των δρόμων και των δημόσιων χώρων.

Στο ίδιο σκεπτικό, ο βρετανικός Οργανισμός έχει ξεκινήσει να πεζοδρομεί πολλούς δρόμους του Σίτι του Λονδίνου, ενώ αναβαθμίζει και τους δημόσιους χώρους για να ενθαρρύνει όσους επιθυμούν να περπατήσουν ή να μετακινούνται εντός της περιοχής με το ποδήλατο. Σημειώνεται ότι αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν τονίσει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της περιοχής μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς η απόφαση αυτή έχει εξωθήσει αρκετές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα να μεταφέρουν το εργατικό τους δυναμικό σε άλλα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα. Ο διευθυντής του LSE London, Τόνι Τράβερς, ανέφερε στους Financial Times πως το Σίτι του Λονδίνου έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Ωστόσο, προσέθεσε πως έχει έρθει αντιμέτωπο με μία «διπλή πρόκληση» η οποία αφορά αφενός την επίδραση του Brexit στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και αφετέρου την αλλαγή του τρόπου εργασίας, στρέφοντας πολλούς μακριά από τα αστικά κέντρα, μετά την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή