«Κούρεμα» μέρους οφειλής μέσω «Γέφυρας 2»

«Κούρεμα» μέρους οφειλής μέσω «Γέφυρας 2»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης καθώς και «κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου υπό προϋποθέσεις θα δίνουν οι τράπεζες σε όσες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου επιδοτούνται για 8 μήνες οι δόσεις των δανείων όσων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών επλήγησαν από την πανδημία. Εκτός από τη μείωση του επιτοκίου και τη διαγραφή μέρους της οφειλής, οι τράπεζες υποχρεούνται επίσης να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, προσφέροντας μόνιμες λύσεις ρύθμισης οφειλών. Τα πρόσθετα ευνοϊκά μέτρα συμφωνήθηκαν έπειτα από διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα προβλέπουν ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2» οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

• Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) κατά τουλάχιστον 10% συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου.

• Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης  αποπληρωμής.

β. Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.

γ. Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Διαγραφή μπορεί να γίνει εφόσον το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών ή εφόσον δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία.

δ. Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

• Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

2. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

• Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης.

• Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», καθώς και για όσες υποβάλουν αίτηση έως και τις 31 Μαΐου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας. Η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή