Oι επιπτώσεις για Folli από την ήττα με Dufry

Oι επιπτώσεις για Folli από την ήττα με Dufry

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie η πρόσφατη απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, βάσει της οποίας η εταιρεία κοσμημάτων και αξεσουάρ δεν δικαιώθηκε στην αντιδικία με την Dufry σχετικά με το πακέτο 804.728 μετοχών της ελβετικής εταιρείας. Αυτό αναφέρουν πηγές της εταιρείας στην «Κ», σημειώνοντας ότι το ποσό που είχε προβλεφθεί ως έσοδο με χρονικό ορίζοντα το 2022 τοποθετείται, κατά το μέγιστο, σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie η αξία των μετοχών της Dufry, που ανήκουν στις διαθέσιμες προς αξιοποίηση επενδύσεις, τοποθετείται σε 70 εκατ. ευρώ. Πάντως, η εταιρεία προτάσσει την αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, εκτιμώντας ότι η άρση των περισσότερων περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Η διαιτησία μεταξύ της Folli Follie και της Dufry σχετίζεται με την αποδέσμευση από την τελευταία του πακέτου μετοχών που βρίσκεται σε λογαριασμό μεσεγγύησης κι έχει περιέλθει στην ελληνική εταιρεία ως μέρος του τιμήματος για την προ ετών πώληση της θυγατρικής της, «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» (ΚΑΕ). Η απελευθέρωσή τους θα γινόταν, βάσει της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Folli Follie και Dufry, εφόσον ορισμένες προϋποθέσεις είχαν επιτευχθεί, όμως τα δεδομένα άλλαξαν και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στη διαιτησία. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία εξυγίανσης που έχει καταθέσει προς επικύρωση η εταιρεία στη Δικαιοσύνη προβλέπει ότι η OpsCo (η μία εκ των δύο εταιρειών που θα δημιουργηθούν με ενεργητικό περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie) θα λάβει 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από τη διαιτησία με την Dufry. Η παραδοχή αυτή πλέον δεν ισχύει, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένεται ότι θα παρουσιάσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, την πρότασή της προς τους ομολογιούχους για την αναπλήρωση των προβλεπόμενων εσόδων έως 20 εκατ. ευρώ. Ανεξαρτήτως της ανατροπής λόγω της απόφασης της διαιτησίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία εξυγίανσης και η διαδικασία του διορισμού ειδικού εντολοδόχου (για να παρακαμφθεί το «μπλόκο» του βασικού μετόχου) προχωρούν ως έχουν.

Η πώληση του 51% των μετοχών της ΚΑΕ στην ελβετική Dufry AG ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013, οπότε η Folli Follie έλαβε 200 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2012 μεταβιβάστηκε και το υπόλοιπο 49% της ΚΑΕ στην Dufry, με τη Folli Follie να λαμβάνει 175 εκατ. ευρώ, όπως και 1,2 εκατ. μετοχές της ελβετικής πολυεθνικής, των οποίων η αξία αποτιμάτο τότε προς 153 εκατ. ευρώ.

Δύο παράλληλες συμφωνίες, επί διοίκησης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, προέβλεπαν την πληρωμή 28 εκατ. ευρώ προς τους βασικούς μετόχους της Folli Follie, ώστε να απέχουν από ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Οπως και τη δημιουργία ενός μηχανισμού προσαρμογής του τιμήματος για να αποζημιωθεί ο αγοραστής στον βαθμό που η κερδοφορία της ΚΑΕ θα επηρεαζόταν από την επικείμενη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία για την απαγόρευση πώλησης αφορολόγητων ειδών στην παραμεθόριο. Προς εξασφάλιση της ενδεχόμενης αυτής υποχρέωσης προς την Dufry δεσμεύτηκαν 1,2 εκατ. μετοχές-μέρος του τιμήματος πώλησης. Με σειρά τροπολογιών –η τελευταία πριν από περίπου ένα χρόνο– παρατάθηκε έως το τέλος του 2022 το καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών από καταστήματα της ΚΑΕ στα σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή