Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: Στις 300.000 οι δικαιούχοι φέτος

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: Στις 300.000 οι δικαιούχοι φέτος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία αναμένεται να δώσει το νέο, ενισχυμένο και φέτος, πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ καθώς και το αντίστοιχο του ΟΠΕΚΑ για τους αγρότες. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το τρέχον που εξαγγέλθηκε πέρυσι, εν μέσω της πανδημίας, όμως λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων είχε μικρή συμμετοχή. Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα, ενώ το μεγάλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τα μέσα Ιουνίου.  

Αναλυτικά, το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ αφορά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Ιουλίου 2022, έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ και 300.000 δικαιούχους voucher διακοπών, ενώ οι κάτοχοι των περυσινών voucher (που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα) μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου. Μάλιστα, όπως και πέρυσι, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα με μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης, επιδοτούνται κατά 2/3 και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (δωρεάν διατίθενται μόνο σε άτομα με αναπηρία).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος. Η επιδότηση μπορεί να φθάσει έως και τα 27,5 ευρώ το άτομο, για 6 διανυκτερεύσεις, με πρωινό.

Ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ αυξάνεται κατά 20%, σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο και φθάνει έως και τα 33 ευρώ το άτομο, ώστε να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος κατά την περίοδο «αιχμής».  Οι δικαιούχοι και οι οικογένειές τους μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στον νομό Εβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα (με εξαίρεση τα ΑμεΑ) και δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Ως προς το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ –που αφορά διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους την περίοδο 5 Ιουλίου 2021 – 30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου στα ΚΕΠ όλης της χώρας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι συνταξιούχοι αγρότες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του λογαριασμού ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και οι αγρότες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή