ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις

Συντάξεις χηρείας: Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις

Περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου έχουν οι επιζώντες σύζυγοι που τις προηγούμενες ημέρες είδαν ξαφνικά τις συντάξεις χηρείας να μειώνονται, ώστε να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξή τους χωρίς περικοπές. 

Μάλιστα, με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και μετά την παραδοχή της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι υπήρξε πρόβλημα, οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4611/19 της προηγούμενης κυβέρνησης, αναστέλλονται για ένα μήνα. 

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν έως το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν. Οσο για τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι στον επιζώντα σύζυγο – δικαιούχο της σύνταξης χηρείας και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά τις 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο της τριετίας, όμως, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα, με τον νόμο να ορίζει ότι το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 360 ευρώ.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ, τη Δευτέρα, ανέφερε ότι εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που γίνονται αυτή την εβδομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν «ορισμένες περικοπές εκ παραδρομής», με τον ΕΦΚΑ να δεσμεύεται ότι εάν συνέβη κάτι τέτοιο, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή, οι εν λόγω περιπτώσεις θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα και τα ποσά θα επιστραφούν.

Βέβαια, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας τεκμαίρεται ότι τα ποσά αυτά θα επιστραφούν σε όλους για τον μήνα Ιούνιο, είτε απασχολούνται ή εισπράττουν άλλη σύνταξη είτε όχι.