ΕΛΠΕ: Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο

ΕΛΠΕ: Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχές επέδειξαν τα ΕΛΠΕ και το α΄ τρίμηνο του έτους παρά το συνεχιζόμενο επί 14 μήνες δυσμενές περιβάλλον διύλισης, το δυσκολότερο που αντιμετωπίζει ο όμιλος εδώ και πολλά χρόνια, και τη μείωση της ζήτησης στις βασικές αγορές λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Το α΄ τρίμηνο του έτους έκλεισε για τα ΕΛΠΕ με δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 90 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα EBIDTA στα 176 εκατ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα EBITDA στα 60 εκατ. ευρώ. Τα υψηλά δημοσιευμένα κέρδη οφείλονται κυρίως στην ανάκαμψη των διεθνών τιμών και στην επίπτωσή τους στην αποτίμηση αποθεμάτων, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε ο όμιλος το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε σε απότομη μείωση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων. Το χρηματοοικονομικό κόστος των ΕΛΠΕ κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν δυσμενώς από τα ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια διύλισης καθώς και από την πτώση κατά 14% της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων, που καταγράφεται ως η χαμηλότερη ιστορικά, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου επικράτησαν αυστηροί περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις και στα ταξίδια. Η αύξηση της τιμής των CO2 αλλά και των δικαιωμάτων που πρέπει να αγοράσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τη διεθνή αγορά επιβάρυνε σημαντικά το κόστος λειτουργίας των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων και την ανταγωνιστικότητά τους. Το δυσμενές αυτό περιβάλλον αντιστάθμισαν, εν μέρει, η απόδοση των διυλιστηρίων του ομίλου, η αύξηση μεριδίων στην εγχώρια αγορά και η εισαγωγή νέων διαφοροποιημένων προϊόντων στη λιανική εμπορία, καθώς και η ιστορικά υψηλότερη κερδοφορία στον κλάδο πετροχημικών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης εκτίμησε πως αναμένεται βελτίωση το επόμενο διάστημα, αφού «η πρόοδος των εμβολιασμών θα επιτρέψει τις εσωτερικές μετακινήσεις αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια σε μια περίοδο σημαντική για τον τουρισμό και ιδιαίτερα για τη χώρα μας». Ο κ. Σιάμισιης τόνισε την επιτακτική ανάγκη μετασχηματισμού του ομίλου και στροφής προς τη νέα ενέργεια με επενδύσεις που συμπληρώνουν τις παραδοσιακές δραστηριότητες και υπογράμμισε τη συμβολή σε αυτό του προγράμματος «Vision 2025», που όπως είπε, «στοχεύει στο να καταστήσει τον όμιλο πρωταγωνιστή σε αυτήν τη νέα αγορά, μέσα από ένα ολιστικό πρόγραμμα βελτίωσης και ανάπτυξης, το οποίο καθορίζει τη στρατηγική μας σε όλες τις δραστηριότητες σε θέματα ESG, στρατηγικής επενδύσεων, εταιρικής δομής, εταιρικής διακυβέρνησης και της εικόνας του ομίλου στην αγορά». Το πρόγραμμα «Vision 2025» αναμένεται να εγκριθεί στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ μαζί με τις αλλαγές του καταστατικού για την εναρμόνιση της εισηγμένης με τον νόμο για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή