Πάγιες δαπάνες: «Τρέχουν» οι αιτήσεις

Πάγιες δαπάνες: «Τρέχουν» οι αιτήσεις

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στο πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μετά τις αντιδράσεις των λογιστών αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που κάνουν λόγο για ανεφάρμοστη απόφαση. 

Συγκεκριμένα, η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες ορίζει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει έως τις 17 Ιουνίου 2021 να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport (άνοιξε χθες) προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με απαραίτητη προϋπόθεση την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.  

Εκτός από το ασφυκτικό διάστημα, η υποχρέωση πρόωρης υποβολής της δήλωσης προκάλεσε την μήνιν των λογιστών και όλων των εμπλεκομένων, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές, ζητώντας πλέον όχι τη φορολογική δήλωση, αλλά μόνο το έντυπο Ε3 προκειμένου οι υπηρεσίες να αντλήσουν τα απαραίτητα στοιχεία επαγγελματικών δαπανών για να υπολογίσουν τα ποσά που δικαιούται κάθε επιχείρηση. 

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την υποβολή του εντύπου Ε3 στο οποίο δηλώνονται οι πάγιες επαγγελματικές δαπάνες και όχι της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ν) έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παγίων δαπανών.

Πάντως, ακόμα και με τις διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών η προθεσμία της 17ης Ιουνίου για την υποβολή τόσο του Ε3 όσο και της αίτησης θεωρείται ασφυκτική από τους λογιστές, οι οποίοι σημειώνουν ότι η υπουργική απόφαση δεν ξεκαθαρίζει όλες τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να λάβουν το «κουπόνι».

Σημειώνεται ότι η επιδότηση παγίων δαπανών αφορά μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες για το διάστημα από 1η Απριλίου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχει τη μορφή πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021. 

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση, επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

• Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζομένους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

• Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ.

• Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.

• Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

• Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους.

• Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση όμως των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από τις 11 Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ. 

Το ύψος της ενίσχυσης

Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή