Τράπεζα της Ελλάδος: Πλατφόρμα δοκιμής εφαρμογών FinTech

Τράπεζα της Ελλάδος: Πλατφόρμα δοκιμής εφαρμογών FinTech

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεστ δοκιμών των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών που σχεδιάζουν για χρήση στον χρηματοοικονομικό χώρο θα μπορούν να κάνουν εποπτευόμενες επιχειρήσεις FinTech στο προστατευμένο κανονιστικό περιβάλλον (Regulatory Sandbox) που έχει σχεδιάσει η ΤτΕ και έθεσε σε λειτουργία από χθες. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να διεξάγουν μικρής κλίμακας δοκιμές καινοτομιών, σε ένα ελεγχόμενο κανονιστικό περιβάλλον, εντός προκαθορισμένων παραμέτρων και χρονοδιαγραμμάτων και σε άμεση συνεργασία με την εποπτική αρχή.

Οπως επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες για την παρουσίαση του μηχανισμού, «το περιβάλλον που εγκαινιάστηκε αποτελεί εποπτευόμενο χώρο και δεν θα πρέπει να θεωρείται χώρος δοκιμών όπου δεν ισχύουν νόμοι και κανονισμοί». Με τον τρόπο αυτό «το Regulatory Sandbox θα διευκολύνει τη διάθεση καινοτόμων λύσεων, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια δικαίου, ιδιαίτερα ως προς την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου σε καινοτόμες προτάσεις». 

Το Regulatory Sandbox, στην αρχική του μορφή, θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και θα καλύπτει υπηρεσίες που έχουν λάβει την άδεια της ΤτΕ. Μελλοντικός στόχος είναι το πεδίο εφαρμογής του να επεκταθεί, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα να δοκιμάσουν τις καινοτόμες λύσεις τους. Επόμενη έκδοση του Regulatory Sandbox θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εποπτική αρχή στο κράτος-μέλος προέλευσης.

Η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια της δημιουργίας του Innovation Hub για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία στην Ελλάδα που έχει δημιουργήσει επίσης η ΤτΕ, η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, «αποδίδει μεγάλη σημασία στην καινοτομία, καθώς εκτιμά ότι το τέλος της πανδημίας θα διαμορφώσει μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, κατ’ εξοχήν ψηφιακή, στην οποία η γνώση, η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία θα αποτελέσουν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ευημερίας». Η πανδημία έχει συμβάλει σε αυτή την επιτάχυνση, ειδικά σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ανέπαφες συναλλαγές με χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών πορτοφολιών και οι εν γένει ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων, που σύντομα θα μπορούν να γίνονται άμεσα και στην Ελλάδα με τη διασύνδεσή μας στην υποδομή TIPS (TARGET Instant Payment Settlement) του ευρωσυστήματος. 

Να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει στον χώρο των FinTech εταιρειών για τη χρήση νέων τεχνολογιών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είναι το γεγονός ότι στον κόμβο υποβλήθηκαν την περασμένη χρονιά συνολικά 30 αιτήματα, εκ των οποίων το 47% προήλθε από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), 37% από εδραιωμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών πληροφορικής, και 16% από φυσικά πρόσωπα. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που επικοινώνησαν με τον κόμβο, ποσοστό ύψους 83% δεν διέθετε κάποια άδεια λειτουργίας από αρμόδια αρχή τη χρονική στιγμή υποβολής του αιτήματός τους. Σε ποσοστό 17%, οι αιτούντες επανήλθαν με νέο ερώτημα ή επεδίωξαν συνάντηση με την τράπεζα, προκειμένου να παρουσιάσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους και να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (περίπου 84% του συνόλου) αντικείμενο του αιτήματος ήταν πληροφορίες σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο και την απόκτηση άδειας λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή