Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Θετικές αντιδράσεις από Google, Facebook

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Θετικές αντιδράσεις από Google, Facebook

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των Google και Facebook στην ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των Google και Facebook στην ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.

«Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Guardian: Πιθανό κυπριακό βέτο στην υιοθέτηση από την Ε.Ε. του σχεδίου για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Από την πλευρά της η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη, είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.

«Το Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδα των 7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη», έγραψε ο Κλεγκ στο Twitter.

Χαιρετίζουν τη συμφωνία Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ

«Έπειτα από χρόνια διαβουλεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να ταιριάζει με την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση ενός παγκόσμιου συμφώνου τον επόμενο μήνα, στοχεύει στο να τερματίσει μια δεκαετία κατά την οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ο ελάχιστος εταιρικός φόρος και η ηθική των επενδύσεων

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες προτείνοντας έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 15%, πάνω από το επίπεδο σε χώρες όπως η Ιρλανδία, αλλά κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο στις G7.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν δια ζώσης στο Λονδίνο για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Συμμαχία κατά του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου από επιχειρήσεις

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε «αφετηρία» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.
«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο», σχολίασε.

Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε ο κ. Σολτς.

Ενστάσεις Ιρλανδίας

Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής», έγραψε στο Twitter ο Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ότι μια συμφωνία κινδυνεύει να πλήξει τον ελκυστικό χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% της χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έλαβαν σήμερα μια «σημαντική, πρωτόγνωρη δέσμευση» προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για να δοθεί ένα τέλος στην «εξίσωση προς τα κάτω» της φορολόγησης εταιρειών.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή