ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10ετές ομόλογο: 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα – Πάνω από 29 δισ. ευρώ οι προσφορές

10ετές ομόλογο: 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα – Πάνω από 29 δισ. ευρώ οι προσφορές

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου. Στην τέταρτη για φέτος έξοδος στις αγορές η ανταπόκριση ήταν και πάλι θερμή. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ και το επιτόκιο υποχώρησε κοντά στο 0,9%.

Το κουπόνι της έκδοσης όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών τιμολογήθηκε στις 90 μονάδες βάσης επί των midswaps. Τελικά έκλεισε στις 82 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 0,91%. Την έκδοση έχουν αναλάβει οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan και Nomura. 

Ο ΟΔΔΗΧ θέλησε να αξιοποιήσει τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, που οφείλονται στην ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στην αγορά σήμερα κινείται κοντά στο 0,821% και το spread έναντι των γερμανικών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ελλάδα ξαναβγαίνει τώρα στις αγορές

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκδοση 10ετους ομολόγου φέτος είχαμε αντλήσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%, ενώ ακολούθησε ο δανεισμός επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 30ετους ομολόγο και επιτόκιο 1,956%. Στις αρχές Μαΐου είχαμε την τρίτη έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετους ομολόγου, από την οποία αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο στο 0,2%, τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. 

Το ελληνικό δημοσιο είχε καταφέρει, επίσης, να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. 

Πηγή: moneyreview.gr