ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και αναδρομικά για 200.000 συνταξιούχους

Αυξήσεις και αναδρομικά για 200.000 συνταξιούχους

Σε… τροχιά αναδρομικών πληρωμών εισέρχεται ο e-ΕΦΚΑ, καθώς από την τρέχουσα εβδομάδα και για όλο το καλοκαίρι αναμένονται παράλληλα με τις τακτικές πληρωμές και έκτακτες, που αφορούν την καταβολή ποσών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με αναδρομικότητα που ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2019.

Πιθανότατα με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου, αναμένεται να καταβληθούν για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις συντάξεις περίπου 50.000 νέων συνταξιούχων, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, λόγω της αλλαγής στα ποσοστά αναπλήρωσης. Συνολικά, τα αναδρομικά για παλαιούς και νέους συνταξιούχους αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους.

Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά εντός του καλοκαιριού, καθώς μετά το πρώτο κύμα των αυξήσεων προς τους νέους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, έπονται τα αναδρομικά και στη συνέχεια οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους παλαιούς. Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις έρχονται σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, εντός της  εβδομάδας καταβάλλονται αναδρομικά σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων). Πρόκειται για ποσά, που επίσης προέκυψαν από αποφάσεις του ΣτΕ, όμως οι δικαιούχοι δεν πρόλαβαν να λάβουν και πλέον καταβάλλονται στους νόμιμους κληρονόμους τους.

Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν εκτός από τις τακτικές πληρωμές εξόδων κηδείας, επιδομάτων ασθένειας, μητρότητας ή εφάπαξ, 4,7 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων, αλλά και 1,35 εκατ. ευρώ σε 5.100 δικαιούχους συντάξεων θανάτου, που είδαν ξαφνικά τον προηγούμενο μήνα τη σύνταξή τους να μειώνεται. 

Την αμέσως επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου και με εμβόλιμη πληρωμή την τελευταία βδομάδα του μήνα θα πληρωθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου έχουν ήδη υπολογιστεί και θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 25.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που θα λάβουν μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των  78 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολοι ή δικαστικοί, που θα λάβουν αυξήσεις κοντά στα 200 ευρώ ή και παραπάνω. Προσοχή όμως. Οσοι έχουν προσωπική διαφορά, η αύξηση θα είναι λογιστική και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν απλώς να μειώνεται η προσωπική διαφορά.

Αλλά και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κυρίως όσοι προέρχονται από τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δουν αυξήσεις έως και 200-220 ευρώ.     

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις και αναδρομικά είναι όσοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 και βάσει των υπολογισμών πρόκειται για περίπου 150.000 άτομα. Αυτοί θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά αργότερα, εντός του καλοκαιριού. 

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ και άλλοι, περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ. Εντός του Ιουνίου αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των αναδρομικών διεκδικήσεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που αφορούν τις μνημονιακές παροχές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Εγκριτοι νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση θα δικαιώσει τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, διεκδικώντας έως και 2,5 δισ. ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο και η απόφαση  εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει το δικαστικό έτος.