Εστίαση: Αγωγές κατά του Δημοσίου από οκτώ επιχειρηματίες του κλάδου

Εστίαση: Αγωγές κατά του Δημοσίου από οκτώ επιχειρηματίες του κλάδου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έξοδα διαβίωσης για το διάστημα που οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές με κυβερνητική εντολή διεκδικούν οκτώ επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, με αγωγές που κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο κύκλο αγωγών αποζημίωσης από επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες, οι οποίες θα κατατίθενται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται ότι οι αγωγές έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. 

Η κίνηση αυτή, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, προετοιμαζόταν εδώ και αρκετούς μήνες, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 3ης Φεβρουαρίου. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αν και αρχικά υπήρχε πρόθεση να κατατεθούν αγωγές με τις οποίες οι προσφεύγοντες θα ζητούσαν αποζημιώσεις που θα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό επί του τζίρου του 2019, ποσοστό αρκετά κάτω από το 50%, τελικώς επελέγη η διεκδίκηση των εξόδων διαβίωσης, με τα αιτήματα, βεβαίως, να είναι εξατομικευμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία αποτελεί το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης του κλάδου της εστίασης, έχει δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει τις αγωγές με πρόσθετη παρέμβαση στο δικαστήριο. 

Οι προσφεύγοντες στις αγωγές τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τους και η ενοχοποίησή τους για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού έγινε καθ’ υπέρβασιν της νομοθετικής εξουσιοδότησης που δόθηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών, καθώς και την αρχή της αναλογικότητας. Επειδή δε δεν είναι σύννομες, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί. 

Τονίζουν ακόμη ότι στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση, γεγονός που οδήγησε στο να έχουν πλέον χρέη προς το Δημόσιο, προς τράπεζες και προς ιδιώτες. 

Τα έξοδα διαβίωσης που ζητούν με τις αιτήσεις τους αφορούν, μεταξύ άλλων, ενοίκια, έξοδα για λογαριασμούς ρεύματος, νερού κ.ο.κ. Επισημαίνουν δε ότι ειδικά οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ως φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις στις οποίες είναι αυτοαπασχολούμενοι, δεν έλαβαν καμία άλλη βοήθεια ούτε πέρυσι ούτε φέτος, παρά μόνο ένα επίδομα στο πρώτο lockdown, κάτι που έχει προκαλέσει ακριβώς πρόβλημα επιβίωσης. Οι λοιπές ενισχύσεις ήταν επιστρεπτέες, ενώ σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο επανεκκίνησης (ενίσχυση μη επιστρεπτέα, ίση με το 7% του τζίρου του 2019) επισημαίνουν ότι αφενός δεν μπορούν να επωφεληθούν όλοι, αφετέρου, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει εγκριθεί η αίτηση, δεν έχει γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και παραμένουν κλειστές για πάνω από 8 συνεχείς μήνες ή επιχειρήσεις που διαθέτουν μεν εξωτερικό χώρο, αλλά πολύ μικρό, ικανό για να χωρέσει το πολύ τρία τραπέζια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γ. Καββαθάς, τα «λουκέτα» στην εστίαση ξεπερνούν τα 1.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή