Alpha Bank: Από 25 έως 28 Ιουνίου η ΑΜΚ

Alpha Bank: Από 25 έως 28 Ιουνίου η ΑΜΚ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 28 Ιουνίου προσδιορίζεται το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ στην οποία προχωρά η Alpha Services and Holdings. Η ΑΜΚ εγκρίθηκε χθες με ποσοστό  84,9% από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που συμμετείχαν σε απαρτία 57,3%.

Στη γενική συνέλευση δεν συμμετείχε ο βασικός μέτοχος της Alpha Bank, Τζον Πόλσον, ο οποίος ελέγχει ποσοστό 6,42% και ο οποίος μέσω δημοσιεύματος της WSJ είχε ταχθεί κατά της ΑΜΚ, θεωρώντας την περιττή. Η απουσία ενός εκ των βασικών μετόχων της Τράπεζας ερμηνεύεται ως διάθεση εκτόνωσης της διαφοροποίησης που είχε καταγραφεί σε σχέση με την αναγκαιότητα της αύξησης και δεν προεξοφλεί τη μη συμμετοχή του. 

Το ΤΧΣ, που ελέγχει το 10,9% του μετοχικού της κεφαλαίου, υπερψήφισε –όπως αναμενόταν– την αύξηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα εξαντλήσει τη συμμετοχή του ή θα περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά και η πολιτική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες. 

Να σημειωθεί ότι στο μετοχολόγιο της τράπεζας περιλαμβάνονται ισχυροί θεσμικοί επενδυτές, όπως The Vanguard Group με 3,50%, Norges Bank Investment Management με 3,20%, Capital Research and Management Company με 3,19%, BlackRock με 2,94%, Amundi Asset Management με 2,07%, Pension Mutual Fund Management Company με 2,06%, Somerset Capital Management με 1,77% και Schroder που πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της πάνω από 5%. 

Απευθυνόμενος στη συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Services and Holdings, Βασίλης Ράπανος, υπογράμμισε ότι «στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται θέλουμε η Τράπεζα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Από την πλευρά του, ο CEO του ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, υπογράμμισε ότι «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζα ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας», εξέλιξη που «θα οδηγήσει και σε βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων για τον ήδη ισχυρό ισολογισμό μας, υποστηρίζοντας την ικανότητα της Τράπεζας να διανείμει μέρισμα».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός και προσδιορίζεται στις 28 Ιουνίου, εφόσον το ενημερωτικό δελτίο εγκριθεί, όπως αναμένεται, στις 25 Ιουνίου. Οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. της Alpha Services and Holdings για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος, καθώς και την οριστικοποίηση των όρων της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς, τιμή διάθεσης μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών κ.ά.). Η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την έγκριση του ενημερωτικού. 

Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η καθεμία, θα διατεθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, δημόσια προσφορά στην Ελλάδα), με όλους τους υφιστάμενους μετόχους (σ.σ. κατά την ημερομηνία καταγραφής) να διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή. Η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή