Συμφωνία της Πειραιώς για το «Sunrise Ι»

Συμφωνία της Πειραιώς για το «Sunrise Ι»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σουηδικός όμιλος Intrum, που είναι στρατηγικός συνεταίρος της Τράπεζας Πειραιώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Serengeti Asset Management προκρίθηκαν για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Sunrise I», που περιλαμβάνει δάνεια συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 205.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Το «Sunrise I» αποτελεί το πρώτο μέρος της τιτλοποίησης «Sunrise», η συνολική αξία της οποίας ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ και θα επιτρέψει στη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, με την ολοκλήρωσή της, στο 13% (στα 4 δισ. ευρώ) από το υψηλό 45% στα τέλη του 2020. 

Εχουν προηγηθεί οι τιτλοποιήσεις «Vega» και «Phoenix», συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχον τρίμηνο. Σε συνδυασμό με άλλες οργανικές ενέργειες και πωλήσεις που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Πειραιώς, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 3% έως το α’  εξάμηνο του 2022 και τα κόκκινα δάνεια θα περιοριστούν μόλις στο 1 δισ. ευρώ από 22 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020. 

Η συναλλαγή είναι μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου «Sunrise» της Πειραιώς, το οποίο ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου 2021 και αναδεικνύει την ταχύτατη πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην υλοποίηση του πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, το πλάνο συνδυάζεται με «την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ» και επιτρέπει στην τράπεζα, «απαλλαγμένη από το μεγάλο βάρος των NPEs και έχοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, να εστιάζει στο φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού, που έχει ως στόχο τη μετάβαση στη νέα τραπεζική εποχή».

Η τιτλοποίηση «Surise I» προβλέπει την ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes), αξίας 2,45 δισ. ευρώ περίπου, στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής», στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποβάλει αίτηση. Πρόκειται για το τμήμα της τιτλοποίησης που φέρει την εγγύηση του Δημοσίου και το οποίο η Τράπεζα διακρατεί στα βιβλία της. Η συναλλαγή προβλέπει τη μεταβίβαση του 49% και του 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) στο επενδυτικό σχήμα που επελέγη, ενώ η Τράπεζα θα διακρατήσει ποσοστό 5% από τις παραπάνω κατηγορίες τίτλων. Να σημειωθεί ότι ο mezzanine τίτλος είναι αξίας 250 εκατ. ευρώ και το junior τμήμα της τιτλοποίησης διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της μέρος ή το σύνολο του εναπομείναντος ποσοστού των εν λόγω ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. 

Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση από τη συναλλαγή διαμορφώνεται σε περίπου 2,7 ποσοστιαίες μονάδες επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τον Δεκέμβριο 2020, συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση στο αποτέλεσμα και την ελάφρυνση στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό.

Η αποτίμηση της συναλλαγής, που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αντιστοιχεί σε περίπου 34,5% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή