ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά έως και 21 μηνών για 50.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά έως και 21 μηνών για 50.000 συνταξιούχους

Αυξήσεις και αναδρομικά που φθάνουν ακόμη και τους 21 μήνες αναμένεται να λάβουν εντός των επόμενων ημερών και έως τις 30 Ιουνίου περίπου 50.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, οι πληρωμές που ξεκινούν από αυτόν τον μήνα, αφορούν τους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με την ισχύ του ν.4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου). Και θα συνεχιστούν εντός του καλοκαιριού, με τακτικές αλλά και εμβόλιμες πληρωμές, στους λεγόμενους «παλαιούς» συνταξιούχους, που όμως ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.  

Αναλυτικά, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν από την 1η/10/2019, η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή στις 29 Ιουνίου. Η καταβολή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, γίνεται προσπάθεια από την ανάδοχο εταιρεία και τις υπηρεσίες του φορέα, να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αν χρειαστεί με εμβόλιμη πληρωμή. Για τα εν λόγω αναδρομικά θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ, για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η/10/2019, απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο 2021, ενώ τον Απρίλιο 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα:

• Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, η πληρωμή των αναδρομικών τους θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμα στις 30 Ιουνίου.

• Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Για τις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν, αν χρειαστεί, και εμβόλιμες πληρωμές. Για τις πληρωμές αυτές θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Οσον αφορά τις τακτικές πληρωμές, οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου έχουν οριστεί ως εξής:

• Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Πέμπτη 24 Ιουνίου για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, και την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

• Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

• Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.  

• Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

• Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου.

• Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου.

• Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου.

• Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου.

• Η ΔΕΗ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου την Τρίτη 29 Ιουνίου.