Νέα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Νέα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα σχεδιάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, το 70% των οποίων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δοθούν μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα σχεδιάσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αξιοποιώντας κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Η πρώτη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ του δανείου της ΕΤΕπ υπογράφτηκε από τον υπουργό Οικονομικών και διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen, μαζί με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου. Οπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «η ΕΑΤ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ενισχύσει με ρευστότητα συνολικού ύψους 7,8 δισ. ευρώ τις πληγείσες επιχειρήσεις και η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί μια νέα δυναμική εποχή για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, σημείωσε ότι τα 400 εκατ. ευρώ της δανειακής σύμβασης θα πολλαπλασιαστούν έως και τρεις φορές και θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα». Συγκεκριμένα, στα 400 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα διαθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ και μαζί με τη συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών, τα δανειακά κεφάλαια που θα διατεθούν θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ. 
Τα δάνεια θα δοθούν για επενδύσεις από ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Midcap) σε όλη την Ελλάδα. Οπως προβλέπεται από τη σύμβαση, ποσοστό 30% των δανείων θα χορηγηθεί σε μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το 70% θα διατεθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την ΕΑΤ και μέσω ελληνικών τραπεζών οι οποίες θα παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα δάνεια θα δοθούν μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα σχεδιαστούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία ενισχύει τη συνεργασία της τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης που παρέχεται στις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτέλεσε βασικό μοχλό ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, μέσω δύο κυρίως χρηματοδοτικών εργαλείων, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ενώ από τις αρχές Μαΐου ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας II μέσω του οποίου οι συνεργαζόμενες τράπεζες χορηγούν δάνεια επενδυτικού σκοπού σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως και τα τέλη Μαρτίου μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας είχαν δοθεί δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δόθηκαν δάνεια ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνεται ότι η ΕΑΤ αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές ΜμΕ και τις τράπεζες και είναι σε θέση να αναλάβει τον επιχειρηματικό κίνδυνο που συνήθως δεν αναλαμβάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT