Έλλειψη προσωπικού σε εστίαση, τουρισμό

Έλλειψη προσωπικού σε εστίαση, τουρισμό

Το 40% των εργαζομένων άλλαξε επάγγελμα στη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντας κενές θέσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί οι περιορισμοί να αίρονται σιγά σιγά, δίνοντας τη δυνατότητα στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για το κοινό, ωστόσο πολλά κράτη έχουν έρθει αντιμέτωπα με το εξής πρόβλημα: την έλλειψη προσωπικού. Ανάμεσα σε αυτά και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, φέτος το καλοκαίρι θα έπρεπε τα εξωτερικά τραπέζια να είναι γεμάτα και τα ξενοδοχεία υπερπλήρη, αλλά η εικόνα είναι διαφορετική. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη δυσκολία να απασχολήσουν βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την Ενωση Γαστρονόμων και Ξενοδόχων Γερμανίας (Dehoga), ιδιαίτερα έντονες είναι οι ελλείψεις σε άτομα που θα απασχολούνταν ως σερβιτόροι.

Βάσει στοιχείων της Dehoga, το 40% των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς αλλάζει επάγγελμα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν «με όλη τη δύναμή τους», όπως αναφέρει η Dehoga, να κρατήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν και προ πανδημίας, ενώ γύρω στο 23% έπρεπε να προχωρήσει σε απολύσεις. Οπως αναφέρει η Ινγκριντ Χάρτγκες, επικεφαλής της Dehoga, προϋπόθεση για μια κανονική επιστροφή του κλάδου στους παλιούς ρυθμούς θα ήταν να παραμείνουν τα πάντα ανοιχτά. Ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός για το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού, κάτι που για πολλούς δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Οπως παρατηρούν ειδικοί, δεν πρόκειται μόνο για δυσκολία στην εύρεση εποχικού προσωπικού, αλλά και στην προσέλκυση μόνιμων εργαζομένων στην εστίαση και στη φιλοξενία. Πρόκειται περισσότερο για ένα παλιό, διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο ο κορωνοϊός απλώς επιδείνωσε. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και επικαλείται η DW, για το πρώτο διάστημα του φετινού καλοκαιριού, το 48% των ερωτηθέντων από τον χώρο της γαστρονομίας θεωρεί την έλλειψη προσωπικού σοβαρό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι (17%). 

Αντίστοιχες δυσκολίες έχουν και οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Οι εταιρείες του τομέα της μεταποίησης, τα εστιατόρια και οι κατασκευαστικές αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους για να προσλάβουν. Οι σχετικές δημοσκοπήσεις μεταξύ ανέργων, τις οποίες επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, καταδεικνύουν πως εκατομμύρια πολίτες της υπερδύναμης αποφεύγουν τους χώρους εργασίας από τον φόβο μήπως μολυνθούν με κορωνοϊό. Πολλές επιχειρήσεις άνοιξαν, άλλωστε, προτού δοθεί το πράσινο φως για να λειτουργήσουν τα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι γονείς πού να αφήσουν τα παιδιά τους και να αναγκάζονται να παραμένουν σπίτι. Η αμερικανική εφημερίδα διαπιστώνει επίσης πως δεν είναι λίγοι όσοι εισπράττουν επιδόματα ανεργίας που υπερβαίνουν τις όποιες αποδοχές θα είχαν αν έβρισκαν δουλειά. Και βέβαια ορισμένοι άνεργοι δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις κενές θέσεις εργασίας ή δεν θέλουν να αλλάξουν είδος επαγγέλματος.

Οι ελλείψεις αυτές στην αγορά εργασίας μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη, παρά τη μεγάλη δυναμική της. Ορισμένες επιχειρήσεις αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους ή να τη διακόψουν ή ακόμα και να χάσουν ευκαιρίες, αποφεύγοντας για παράδειγμα να υποβάλουν αίτηση για την ανάληψη κάποιου έργου. Αλλες παραδίδουν ανταλλακτικά ή τμήματα προϊόντων με πιο αργούς ρυθμούς από το σύνηθες και κάποια εστιατόρια αναγκάζονται να κρατήσουν κλειστή μια πτέρυγά τους. Ολα αυτά αναμφίβολα επιβραδύνουν τον ρυθμό της ανάκαμψης. Κάποιες άλλες επιχειρήσεις, βέβαια, δοκιμάζουν την αντίθετη συνταγή, προσφέροντας υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν υπαλλήλους. Η τακτική αυτή, όμως, ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για την πελατεία τους ή να συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους για τις ίδιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή