Για περισσότερα και φθηνότερα δάνεια πιέζει τις τράπεζες το ΥΠΟΙΚ

Για περισσότερα και φθηνότερα δάνεια πιέζει τις τράπεζες το ΥΠΟΙΚ

Περιορισμένη η ζήτηση από υγιείς επιχειρήσεις, απαντούν οι τραπεζίτες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των χορηγήσεων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, που συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με κύριο θέμα τη ρευστότητα στην οικονομία.
Στόχος, να διευρυνθούν οι πιστώσεις κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κύριο κορμό της ελληνικής οικονομίας και να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της πιστωτικής πολιτικής. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι CEO των συστημικών τραπεζών ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Ιουλίου, οπότε και αναμένεται οι δύο πλευρές να επανέλθουν με συγκεκριμένα στοιχεία αφενός για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θεωρούνται ότι είναι αξιόχρεες και αφετέρου για το μέσο επιτόκιο με βάση το οποίο οι τράπεζες χορηγούν δάνεια. 

Στη χθεσινή συνάντηση υπό την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τους CEO των ελληνικών τραπεζών –Φωκίωνα Καραβία, Χρήστο Μεγάλου, Παύλο Μυλωνά και Βασίλη Ψάλτη– συμμετείχαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Γιώργος Πάσχας και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων μετέφεραν τις δυσκολίες του επιχειρηματικού κόσμου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ απαγορευτικό είναι σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος χρήματος ή οι εξασφαλίσεις που ζητούνται για τη χορήγηση πιστώσεων, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δανείζονται από το ευρωσύστημα με αρνητικά επιτόκια. Οι τράπεζες από την πλευρά τους αντέτειναν ότι η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα αφορά μόνο ένα μέρος του κόστους χρήματος και κυρίως ότι δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση από βιώσιμες επιχειρήσεις. «Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που αιτούνται χρηματοδότηση έχει ζημιογόνες χρήσεις και είναι υπερδανεισμένες από το παρελθόν» υποστήριξε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και σε πολλές περιπτώσεις η ζήτηση που εκδηλώνεται είναι κυρίως από προβληματικές επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται τραπεζική χρηματοδότηση. Τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών όσο και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών υποστήριξαν ότι η ζήτηση που εκδηλώνεται είναι από «επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, δηλαδή δεν τεκμηριώνεται από τους ισολογισμούς τους ότι μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους» και αντέτειναν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς βάσει των οποίων οι τράπεζες πρέπει να χορηγούν δάνεια και οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θεωρούνται αξιόχρεες υπολογίζεται γύρω στις 100.000, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων υπογραμμίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ή με επιδότηση επιτοκίου ήταν περίπου 35.000. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν κατά κύριο λόγο τα δάνεια που δόθηκαν μέσω των δύο προγραμμάτων (Ταμείο Εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ ΙΙ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις –κυρίως μικρές και πολύ μικρές– που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή ή άλλης μορφής κρατική στήριξη, που εξασφάλισε αναγκαία ρευστότητα και σε αρκετές περιπτώσεις «αποθάρρυνε» την προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια της ΕΑΤ στήριξαν μέχρι σήμερα την πιστωτική επέκταση, αλλά με βάση όσα μετέφερε διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας υπάρχει κόπωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για το μικρό εγγυοδοτικό της ΕΑΤ, που αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ, η τράπεζα έστειλε ενημέρωση σε 50.000 πελάτες και από αυτούς μόλις 1.500 εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή