Microsoft και Google σε θέση μάχης μετά το τέλος της εκεχειρίας

Microsoft και Google σε θέση μάχης μετά το τέλος της εκεχειρίας

Οι δύο όμιλοι από το 2015 απέφευγαν τον μεταξύ τους ανοιχτό πόλεμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λήξη της εξαετούς ανακωχής οδηγούνται οι δύο κολοσσοί της τεχνολογίας Microsoft και Google, οι οποίοι την είχαν αποφασίσει για να αποφύγουν έναν μεταξύ τους ανοιχτό πόλεμο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Τώρα, με την αλλαγή γραμμής πλεύσης, ανοίγει ο δρόμος για άμεση σύγκρουση, μιας και oι ρυθμιστικές αρχές σε διεθνές επίπεδο έχουν θέσει υπό εξέταση τις πρακτικές τους, που περιορίζουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Το 2015, οι δύο γίγαντες στο πεδίο της διαδικτυακής αναζήτησης και της δημιουργίας λογισμικού είχαν έλθει σε μια σπάνια για τα δεδομένα συμφωνία, για να τερματίσουν τη σχοινοτενή δικαστική διαμάχη τους. Συνήφθη δε λίγο μετά την ανάληψη των ηνίων της Google από τον Σαντάρ Πιτσάι και της Microsoft από τον Σατιά Ναντελά. Με τον χειρισμό αυτόν είχαν επιλύσει εκκρεμείς αγωγές, ενώ συναίνεσαν να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη η μία εναντίον της άλλης ή να προβούν σε καταγγελίες στις ρυθμιστικές αρχές, προτού προσπαθήσουν να διευθετήσουν το ζήτημα κατ’ ιδίαν και στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο. Τα σχετικά αναφέρουν δύο άτομα που γνωρίζουν τους όρους. Πέραν των ανωτέρω, η συμφωνία είχε στόχο να επιτύχει πιο στενή συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου εμπορικού ενδιαφέροντος. Εντούτοις, άτομα τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά και στις δύο εταιρείες υποστήριξαν πως δεν συνέβη κάτι για να αμβλυνθεί ο άμεσος ανταγωνισμός τους σε αγορές όπως το λογισμικό νέφος και οι διαδικτυακές εφαρμογές για την τόνωση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Σκληρός ανταγωνισμός

«Είναι πάντα λίγο ενοχλητικό να βλέπουμε άμεσους ανταγωνιστές να καταλήγουν σε ιδιωτικές συμφωνίες», δήλωσε ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα, Ερικ Γκόλντμαν, αναφερόμενος στη διευθέτηση του 2015. Ωστόσο, είπε ότι ο τερματισμός των «βρώμικων κόλπων», που χρησιμοποίησαν και τα δύο μέρη, δείχνει να είναι κι ένας τρόπος για να τερματιστεί ο καταστροφικός ανταγωνισμός, χωρίς απαραιτήτως να αποδυναμωθεί ο ανταγωνισμός. «Τα κόλπα που χρησιμοποίησε η Microsoft εις βάρος της Google έβλαψαν ολόκληρο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft», πρόσθεσε ο πανεπιστημιακός. Η Microsoft σε μία από διαβόητες υποθέσεις είχε στραφεί κατά της Google με σειρά επιθετικών διαφημίσεων υπό την επωνυμία «Scroogled», μέσω των οποίων κατηγορούσε την αντίπαλό της ότι χρησιμοποίησε τεχνικές αύξησης της κερδοφορίας «κακοποιώντας» τους χρήστες της. Η διμερής ιδιότυπη συμφωνία έληξε στα μέσα Απριλίου, όταν οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μην την ανανεώσουν, όπως προκύπτει από ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση. 

Εν τω μεταξύ, τα σημάδια αντιπαράθεσης μεταξύ τους είχαν επανέλθει και ήταν ορατά στη δημόσια διαμάχη. Συγκεκριμένα, ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, τοποθετήθηκε σθεναρά κατά της Google, όταν εκείνη απείλησε να αποσύρει την παροχή της μηχανής διαδικτυακής αναζήτησης από την αγορά της Αυστραλίας με αφορμή νομοθεσία που προβλέπει την πληρωμή των μιντιακών ομίλων για το περιεχόμενο που εκείνη χρησιμοποιεί. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Μπραντ Σμιθ διαμαρτυρήθηκε, διότι η Google κωφεύει στα αιτήματα της εταιρείας του να καταστήσει τις κυρίαρχες υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισης λειτουργικές και σε άλλες εταιρείες, κάτι το οποίο θα ενίσχυε συνολικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Πάντως, όπως εν κατακλείδι αναφέρεται, ορισμένες πηγές εκτιμούν πως η διευθέτηση των δύο ομίλων κυρίως ωφελούσε την Google παρά τη Microsoft.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή