Η επέκταση σε νέες μορφές ενέργειας, βασικός στόχος των ΕΛΠΕ

Η επέκταση σε νέες μορφές ενέργειας, βασικός στόχος των ΕΛΠΕ

Μείωση ανθρακικού αποτυπώματος με ΑΠΕ, υδρογόνο και φυσικό αέριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωση των αλλαγών της εταιρικής διακυβέρνησης με ορόσημο την προθεσμία της 16ης Ιουλίου που προβλέπει η νομοθεσία, δρομολόγηση του στρατηγικού πλάνου μετασχηματισμού «Vision 2025», επέκταση και ανάπτυξη στην ενέργεια και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις υφιστάμενες δραστηριότητες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης των ΕΛΠΕ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ανδρέα Σιάμισιη στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες. Μιλώντας για τις αλλαγές στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι έπρεπε να γίνουν έπειτα από ένα τέταρτο του αιώνα που συμπληρώνουν σε λειτουργία τα ΕΛΠΕ και ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν στη λειτουργία του ομίλου. Παρουσίασε στους μετόχους το πλάνο μετασχηματισμού «Vision 2025» που στοχεύει στη μείωση κατά 50% των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και στην είσοδο της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες στους τομείς της ενέργειας με συνολικές επενδύσεις 3,5-4 δισ. σε ορίζοντα δεκαετίας. Η ανάπτυξη στη νέα ενέργεια, όπως η αποθήκευση ενέργειας, το υδρογόνο, οι ΑΠΕ και η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αποτελεί μονόδρομο με δεδομένη την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επιβαρύνει τα ΕΛΠΕ και τις άλλες συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Αυτά τα κόστη δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια και ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε δομικά είναι να μετασχηματιστούμε», είπε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 είπε ότι ήταν καλά, δεδομένης της συγκυρίας της πετρελαϊκής αγοράς και των επιπτώσεων της πανδημίας. Αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους δανεισμού και στη θετική επίπτωση στα αποτελέσματα κατά 70 εκατ. δολάρια από την αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου των διυλιστηρίων και του εργαλείου των χρηματοοικονομικών παραγώγων.

Για το 2021 ο κ. Σιάμισιης είπε ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ δύσκολο από πλευράς αποτελεσμάτων, υπάρχει ωστόσο η θετική εξέλιξη της ανάκαμψης των τιμών στη διεθνή αγορά στα επίπεδα του τέλους του 2019, ενώ τα περιθώρια της διύλισης εξακολουθούν να παραμένουν πολύ χαμηλά. Ειδική αναφορά έκανε στη ΔΕΠΑ και τη στρατηγική του ομίλου να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην αγορά του φυσικού αερίου. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών είπε ότι τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν την πώληση του συνόλου της συμμετοχής τους διότι είναι και ασυμβίβαστο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επανέλαβε τη θέση της εταιρείας «ή θα πουλήσουμε το 35% σε όποιον αναδειχθεί πλειοδότης ή θα αγοράσουμε εάν είμαστε εμείς που θα κερδίσουμε τον διαγωνισμό. Η στρατηγική τού να υπάρχουμε σε ό,τι έχει σχέση με την ενέργεια είναι λάθος. Οδηγεί σε κατασπατάληση πόρων. Πρέπει η εταιρεία να έχει στόχευση και στρατηγική για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και το ειδικό βάρος που έχει για να προσφέρει αξία στους μετόχους και την τοπική οικονομία», τόνισε.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε μεταξύ άλλων την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος ορίστηκε η 12η Ιουλίου 2021.
Επίσης εξέλεξε ως μέλη του νέου ενδεκαμελούς συμβουλίου τους: Ανδρέα Σιάμισιη, Γεώργιο Αλεξόπουλο, Θεόδωρο – Αχιλλέα Βάρδα, Ιορδάνη Αϊβάζη, Νίκο Βρεττό, Lorraine Σκαραμαγκά και Παναγιώτη Τριδήμα. Το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου όρισε ως μέλη του Δ.Σ. τους: Ιωάννη Παπαθανασίου, Αλέξανδρο Μεταξά, Αλκιβιάδη – Κωνσταντίνο Ψάρρα και  Αναστασία Μαρτσέκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή