ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει ταχύτητα και η έκδοση των διεθνών συντάξεων

Ανεβάζει ταχύτητα και η έκδοση των διεθνών συντάξεων

Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, που αναμένουν τη σύνταξή τους ακόμη και τρία χρόνια, καθώς έχουν διανύσει σημαντικό χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό, αναμένεται να δώσει η ένταξη του φορέα στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20.000 άτομα με διεθνείς συντάξεις αναμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη σύνταξή τους εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων που προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία και σε άλλους ασφαλισμένους. Σύμφωνα, δε, με τη νέα συμφωνία, τόσο η απονομή των διεθνών αυτών συντάξεων όσο και η διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα θα γίνουν ταχύτερες και ευκολότερες. Το σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό, ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., των χωρών του ΕΟΧ, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω του EESSI διασυνδέονται τα συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης των παραπάνω χωρών, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών.

Σύμφωνα, δε, με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση θα συμβάλει:

• Στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των φορέων των κρατών-μελών.

• Στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών.

• Στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και της προτυποποίησης των εγγράφων.

• Στην αύξηση ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

• Στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.

Στο σύστημα θα ενταχθούν αρχικά 26 οργανικές δομές του e-EΦΚΑ και θα αφορά σε πρώτη φάση:

• Παροχές ασθένειας σε χρήμα.

• Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.

• Παροχές σε χρήμα λόγω εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας.

• Απονομή διεθνών συντάξεων.

Η πλήρης διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με το σύστημα EESSI θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του φορέα για άμεση βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των διακινούμενων εντός της Ε.Ε. ασφαλισμένων, την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων τους και την οριστική κατάργηση περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων που προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους πολίτες.Να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται και η συγκρότηση «ομάδας κρούσης» στο λεγόμενο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στην Κηφισίας. Πρόκειται για μια δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα καλύψει αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και τη διαχείριση των νέων αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης πρώην ΙΚΑ – ΟΑΕΕ και πρώην ΟΑΕΕ – ΙΚΑ για το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής.