Κάρλος Γκοσν: «Εφυγα από την Ιαπωνία μέσα σε μια βαλίτσα»

Κάρλος Γκοσν: «Εφυγα από την Ιαπωνία μέσα σε μια βαλίτσα»

Ο πρώην επικεφαλής της Nissan και της Renault, Κάρλος Γκοσν, περιγράφει το σχέδιο απόδρασής του από το Τόκιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την απόδρασή του μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε για πρώτη φορά στο βρετανικό δίκτυο BBC ο Κάρλος Γκοσν, πρώην επικεφαλής της Nissan και της Renault. Ο ιδρυτής της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας άνοιξε τα χαρτιά του αποκαλύπτοντας, από την έπαυλή του στη Βηρυτό, λεπτομέρειες της απόδρασής του. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί για να περάσει απαρατήρητος στους δρόμους του Τόκιο και ότι επέλεξε μια μεγάλη θήκη μουσικού εξοπλισμού για να περάσει λαθραία και να δραπετεύσει από την Ιαπωνία. Παράλληλα, εξέφρασε και τη χαρά που ένιωσε όταν τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πατρίδα του, τον Λίβανο.

Ηταν 10.30 μ.μ., μία κρύα νύχτα του Δεκέμβρη του 2019, όταν ένας πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας μπήκε μέσα σε μια θήκη μουσικού οργάνου που μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην πατρίδα του, προκειμένου να αποδράσει από την Ιαπωνία. «Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να απογειωθεί στις 11 μ.μ.», θυμάται ο Κάρλος Γκοσν γυρίζοντας πίσω τον χρόνο. «Τα 30 λεπτά αναμονής στη βαλίτσα, περιμένοντας το αεροπλάνο να απογειωθεί, ήταν ίσως η μεγαλύτερη αναμονή που έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά. Ο Κάρλος Γκοσν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 στην Ιαπωνία κατηγορούμενος για απόκρυψη εσόδων και πλουτισμό μέσω πληρωμών σε αντιπροσωπείες της Nissan στη Μέση Ανατολή. Μετά τη σύλληψη, το Δ.Σ. της εταιρείας τον απέλυσε, ενώ λίγο καιρό αργότερα καθαιρέθηκε και από το Δ.Σ. της Renault. Η Nissan, επίσης, διεξήγαγε εσωτερική έρευνα σχετικά με τις αμοιβές του. Το συμπέρασμα ήταν ότι, ενώ διατελούσε διευθύνων σύμβουλός της, είχε δηλώσει λιγότερα έσοδα στην εφορία της Ιαπωνίας και μετέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της Nissan σε λογαριασμό ιδίων συμφερόντων. Ο Κάρλος Γκοσν δηλώνει μέχρι σήμερα αθώος. Από τη Βηρυτό, αρνείται ότι φυγοδικεί, επισημαίνοντας πως διέφυγε «από την πολιτική δίωξη και από ένα διεφθαρμένο και απάνθρωπο σύστημα απονομής δικαιοσύνης», όπως αυτό της Ιαπωνίας. Για περισσότερο από ένα χρόνο ο Γκοσν πέρασε μεγάλες περιόδους υπό κράτηση και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Τόκιο αφότου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Το διάστημα που είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο κ. Γκοσν ενημερώθηκε ότι δεν του επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με τη σύζυγό του, Κάρολ. Τότε αποφάσισε να αποδράσει. «Το σχέδιο ήταν ότι δεν μπορούσα να δείξω το πρόσωπό μου, έτσι έπρεπε να κρυφτώ κάπου… Και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κρυφτώ ήταν μέσα σ’ ένα κουτί ή στις αποσκευές, ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, κανείς να μην μπορεί να με αναγνωρίσει και το σχέδιο να μπορεί να λειτουργήσει». Το σχέδιο ήταν, όπως λέει ο Γκοσν, «να συμπεριφέρομαι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά την ημέρα της απόδρασης». Από το Τόκιο ταξίδεψε με υπερταχεία στην Οσάκα, όπου ένα ιδιωτικό τζετ τον περίμενε στο τοπικό αεροδρόμιο. Το κουτί βρισκόταν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο και τον περίμενε. Ο Κάρλος Γκοσν, μισός Λιβανέζος – μισός Βραζιλιάνος, έζησε περισσότερο σαν αρχηγός κράτους παρά επικεφαλής της βιομηχανίας, γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του. Στόχος του είναι η κάθαρση του ονόματός του, ωστόσο μέχρι τότε ζει εξόριστος στη Βηρυτό, με ένοπλους άνδρες να τον φρουρούν νύχτα-μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή