ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ποντάρουν» στις μπίρες χωρίς αλκοόλ

«Ποντάρουν» στις μπίρες χωρίς αλκοόλ

Μεγάλες εταιρείες ζυθοποιίας, όπως η ΑΒ InBEV αλλά και η Heineken, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε νέες μπίρες χωρίς αλκοόλ προκειμένου να αντισταθμίσουν απώλειες που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ανταποκριθούν στην ανάγκη πολλών καταναλωτών για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. 

Ωστόσο, η πανδημία και τα συνεχόμενα lockdowns έχουν περιορίσει τις πωλήσεις τέτοιων ποτών ακόμη και σε χώρους που υπό κανονικές συνθήκες θα υπήρχε κατανάλωση. Τέτοιοι είναι οι χώροι διεξαγωγής αγώνων, τα επαγγελματικά ραντεβού, αλλά και οι χώροι διασκέδασης και εστίασης. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας ερευνών Euromonitor International, οι παγκόσμιες πωλήσεις μπίρας χωρίς αλκοόλ σημείωσαν πτώση 4,6% το 2020 σε αξία και διαμορφώθηκαν στα 11,6 δισ. δολ., όταν τα 4 προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν μία ετήσια αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 9%.

Η άρση των περιορισμών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρείες ζυθοποιίας προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να δοκιμάσουν τις νέες εκδοχές από τα κορυφαία brand μπίρας χωρίς αλκοόλ που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, γεγονός που εκτιμούν πως θα ωθήσει προς τα πάνω τις πωλήσεις τους. Προηγουμένως, αρκετές μπίρες χωρίς αλκοόλ παράγονταν με τέτοιο τρόπο που το αλκοόλ εξατμιζόταν, επηρεάζοντας έτσι τη γεύση της μπίρας. Τώρα η τεχνική που χρησιμοποιούν έχει διαφοροποιηθεί, ώστε να μη χαλάει η γεύση του ποτού. Η Heineken, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στον κόσμο, λάνσαρε το 2019 στις ΗΠΑ μπίρα μηδενικού αλκοόλ, σχεδιάζοντας να πουλήσει 10 εκατ. κουτιά κατά την περυσινή χρονιά. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας οι πωλήσεις ήταν λιγότερες από τις μισές. Η εταιρεία εκτιμά πως θα επιστρέψει σε θετική τροχιά το 2021, αναμένοντας πως περίπου 4 εκατ. μπουκάλια θα καταναλωθούν σε χώρους γραφείων, ενώ άλλα προορίζονται για μουσικά φεστιβάλ ή για εμπορικά κέντρα. Πριν από έναν χρόνο η Anheuser-Busch InBev, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, λάνσαρε επίσης μία εκδοχή χωρίς αλκοόλ από την κορυφαία της μπίρα Budweiser στις ΗΠΑ. «Παραδοσιακά, ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβείς είναι η γεύση», επισήμανε στο Reuters ο Τοντ Αλεν, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ του brand Budweiser παγκοσμίως. «Είναι πραγματικά σημαντικό για τον κόσμο να γεύεται το προϊόν».

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αγοράς μπίρας χωρίς αλκοόλ, με την Ισπανία να έχει μερίδιο 13% επί των πωλήσεων. Στην Ιαπωνία όπου περίπου το 5% των πωλήσεων μπίρας δεν περιέχει αλκοόλ, οι εταιρείες αποφασίζουν να λανσάρουν νέα brand, προβλέποντας μάλιστα πως θα καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη. 

Από την άλλη, στις ΗΠΑ, αυτό το είδος ποτού δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, καθώς, σύμφωνα με τη Euromonitor, το μερίδιο αγοράς ανέρχεται μόλις στο 0,5%. Από την πλευρά της η εταιρεία ανάλυσης IWSR τόνισε πως το 2019 αποτέλεσε σημείο καμπής για τις μπίρες χωρίς αλκοόλ, έπειτα από τρία χρόνια συνεχούς μείωσης των πωλήσεων. Μάλιστα μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπει πως ο όγκος πωλήσεων θα τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ, γεγονός που οφείλεται στο λανσάρισμα νέων προϊόντων, αλλά και στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.