ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αυστηρές οι τράπεζες στα κριτήρια δανεισμού λέει έρευνα του ΕΒΕΘ

Τη διαπίστωση αυτή κάνει το 32% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 8% που διαπιστώνουν χαλάρωση

pio-aystires-oi-trapezes-sta-kritiria-daneismoy-leei-ereyna-toy-eveth-561442006

Αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού από τις τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνει ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στις επιχειρήσεις-μέλη του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis μεταξύ 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου 2021, με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης μέσω Διαδικτύου, σε δείγμα 218 επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα καταγράφει αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες κατά το τελευταίο τρίμηνο, όπως διαπιστώνει το 32% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 8% που διαπιστώνουν χαλάρωση των κριτηρίων. 

Το 30% διαπιστώνουν ότι τα κριτήρια έχουν παραμείνει κατά βάση αμετάβλητα, ενώ περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν εκφέρει γνώμη για το θέμα, ενδεχομένως επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότησή τους. Παράλληλα, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος (47%) δηλώνουν ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων, που έχουν απορριφθεί, έχει παραμείνει αμετάβλητος, ενώ αύξηση διαπιστώνουν το 7% και μείωση το 13%. Επιπρόσθετα, το 18% δηλώνουν ότι αυξήθηκε ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων, ανεξαρτήτως του αν εγκρίθηκαν ή όχι, και το 13% ότι μειώθηκε, με τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (42%) να δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητος.

Σε σχέση με τους επόμενους τρεις μήνες, 4 στις 10 επιχειρήσεις (41%) αναμένουν αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων από τις τράπεζες και μόλις 15% αναμένουν χαλάρωση των όρων, την ίδια στιγμή που 32% αναμένουν ότι ο αριθμός των αιτημάτων τους προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων θα αυξηθεί και μόλις 13% αναμένουν ότι θα μειωθεί, ενώ 1 στις 3 (35%) εκτιμά ότι θα παραμείνει κατά βάση αμετάβλητος. 

Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης της επιχείρησης τους τελευταίους τρεις μήνες διαφαίνεται γενικά ότι η χρήση εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης κάθε μορφής υποχώρησε κατά μέσον όρο, ενώ αυξήθηκε ελαφρώς κατά μέσον όρο η εσωτερική χρηματοδότηση/αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.