H Alpha αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για τα ακίνητά της

H Alpha αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για τα ακίνητά της

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων της Alpha Aστικά Ακίνητα, μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή (project skyline) μέχρι το τέλος του 2021, έχει εκπονήσει η Alpha Bank. Η θυγατρική διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 43,3 εκατ. ευρώ, το οποίο απέφερε έσοδα από ενοίκια 2,66 εκατ. ευρώ το 2020. Σχεδόν το σύνολο των εσόδων προέρχεται από την Alpha Bank, που είναι ο μισθωτής των περισσότερων κτιρίων της Alpha Aστικά Ακίνητα. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών πρόκειται να αποκτηθεί σε ποσοστό 100% από την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων A.E., η οποία είναι κατά 100% θυγατρική του ομίλου Alpha Bank. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Alpha Αστικά Ακίνητα (και τα ακίνητά της ασφαλώς), με την Alpha Bank να διατηρεί ένα μειοψηφικό ποσοστό. Στόχος είναι η μετατροπή της εταιρείας σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, που θα τοποθετείται σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν η εταιρεία θα μετασχηματιστεί σε ΑΕΕΑΠ (Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), κάτι που μοιάζει φυσιολογικό ως εξέλιξη, ή όχι. Στο παρελθόν η διοίκηση είχε αντισταθεί σε ένα τέτοιο πλάνο, κάτι που έχουν πράξει άλλες τράπεζες, όπως η Εθνική και η Πειραιώς.

Το 2020 πρωταγωνίστησαν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC, τάση που είχε διαφανεί ότι θα συνεχιστεί και το 2021. Ο λόγος για τον κλάδο των τροφίμων, όπου από τις αρχές του έτους καταγράφεται έντονη κινητικότητα, με το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται τόσο από παραγωγικές εταιρείες όσο και από επενδυτικά funds. Μέσα σε λίγους μήνες είδαμε να αλλάζουν χέρια η Chipita, η Vivartia, η ΜΕΒΓΑΛ, η Pummaro, αλλά και άλλες μικρότερες, με μεγάλα μερίδια αγοράς στην κατηγορία τους, όπως για παράδειγμα η Eurocatering, η Agrifreda, η αλυσίδα Κουλουράδες και τελευταία η Mediterranean Foods. «Στα σκαριά» φαίνεται να υπάρχουν και άλλες συμφωνίες και μένει να δούμε εάν και οι επόμενοι πέντε μήνες του 2021 θα χαρακτηριστούν από ανάλογη κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων. 

Υψηλοί φόροι για την μπίρα στην Ελλάδα

Σαράντα λίτρα μπίρας καταναλώνει ετησίως κάθε Ελληνας, για την οποία μάλιστα πληρώνει από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη του Tax Foundation, κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποχρεούται να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στην μπίρα, ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 0,03 ευρώ ανά μπουκάλι 300 ml με 5 βαθμούς αλκοόλ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ελάχιστες χώρες εφαρμόζουν το ελάχιστο όριο φόρου και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι μία από αυτές. Συγκεκριμένα, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή με τους υψηλότερους ΕΦΚ. H Ελλάδα επιβάλλει ΕΦΚ 0,21 ευρώ ανά μπουκάλι και βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Στις 6 Αυγούστου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ

Πιθανότατα την Παρασκευή 6 Αυγούστου θα γίνει η εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα λάβει χρήματα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τους πόρους του μηχανισμού ανάκαμψης. Οπως σημείωσε, αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί θα δώσει μήνυμα στις αγορές, ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Τα 30,5 δισ. ευρώ που έρχονται, μπορούν και θα αλλάξουν την Ελλάδα, είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι «μαζί και με τα 12,7 δισ. δάνεια θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους…». Απαντώντας στην κριτική που δέχεται το σχέδιο Ελλάδα 2.0 από την αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Αν εμείς έχουμε ένα κακό σχέδιο, τι έπαθαν ο Economist, το Bloomberg, οι Financial Times, oι Ευρωπαίοι; Μύγα τους τσίμπησε και λένε ότι έχουμε καλό σχέδιο;» Αλλωστε, σύμφωνα και με δήλωση του προέδρου του Eurogroup, «το ελληνικό σχέδιο ήταν από τα καλύτερα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή