Περίοδος ρευστότητας για την αμερικανική οικονομία

Περίοδος ρευστότητας για την αμερικανική οικονομία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού ίσως να έχει εγκαινιάσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες μια ευμετάβλητη περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βελτιωμένης παραγωγικότητας, αλλά ταυτοχρόνως και υψηλότερων επιτοκίων και πιο γρήγορου πληθωρισμού. Τα σχετικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ. 

Προ πενταετίας ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ τελούν σε συνθήκη χαμηλής ανάπτυξης και παραγωγικότητας, καθώς και χαμηλού πληθωρισμού. Σήμερα, εντούτοις, αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο έλευσης μιας νέας εποχής, στο πλαίσιο της οποίας η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε ταχύτερες αλλαγές και συχνότερα σοκ. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο κ. Μπούλαρντ ανέφερε πως «δέκα χρόνια πριν από τον κορωνοϊό η ανάπτυξη αποδεικνυόταν βραδεία και όχι τόσο ευμετάβλητη, όπως και ο πληθωρισμός, αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Η παγκόσμια ισορροπία έχει διαταραχθεί. Οι επιπτώσεις θα συνεχισθούν και θα έχουμε πολύ περισσότερη ρευστότητα από όση είχαμε συνηθίσει».

Ενα θετικό στοιχείο έχει να κάνει με το ότι όλο αυτό το κλίμα θα συμβάλει σε εξελίξεις, που συντείνουν στην ταχεία ανάπτυξη και την άνοδο των μισθών στις ΗΠΑ. Το αρνητικό στοιχείο έγκειται στην αναθέρμανση του πληθωρισμού, η οποία ίσως ανατρέψει τις τωρινές προσδοκίες της Fed για μια αφ’ εαυτής υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές, ώστε να εξακολουθήσει η εφαρμογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. «Θα δούμε μακράς διαρκείας συνέπειες, ενόσω οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο θα ανακάμπτουν. Εχουμε ελλείψεις ειδών και συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα παντού. Εχουμε την Ευρώπη, η οποία ίσως να ανακάμπτει πιο γρήγορα τα προσεχή τρίμηνα», επισημαίνει ο Τζέιμς Μπούλαρντ. «Υπάρχουν, εν τω μεταξύ, πολλοί κλάδοι οι οποίοι ακόμα τελούν σε διαδικασία προσαρμογής στον κόσμο μετά την πανδημία – πολλά πράγματα συμβαίνουν και με ρυθμούς για εμάς πρωτόγνωρους». 

Τα σχόλιά του διατυπώνονται έχοντας ως συμπλήρωμα και μια συγκεκριμένη σύσταση προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα: το να αρχίσει να μετριάζει συντόμως τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση με την προοπτική να τις μηδενίσει στις αρχές του 2022 και να προετοιμασθεί, επίσης, να αυξήσει τα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός λειτουργεί απειλητικά, παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα επί μακρόν. Αφότου η Fed δεν πέτυχε τον στόχο της για 2%, ενώ προηγήθηκε μία δεκαετία χαμηλών τιμών, επεδίωξε να δώσει κίνητρα για μια περίοδο ταχύτερων αυξήσεων. Ισως τώρα, όμως, να διακινδυνεύει να πάρει πολύ περισσότερα από όσα ζήτησε.

Βέβαια, οι επισημάνσεις του Τζέιμς Μπούλαρντ έχουν και μια δεύτερη ανάγνωση πιο βαθιά. Πιθανώς η οικονομία να άλλαξε άρδην και εκ βάθρων μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, αφήνοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ατενίζει ένα σαφώς διαφορετικό τοπίο από το πώς ήταν τα πράγματα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όταν έθετε το νέο πλαίσιο δράσης της. Υπό αυτό το πρίσμα θα δινόταν μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να υπερβεί και το 2% προσωρινά προς χάριν της απασχόλησης. 

Δεδομένου, τέλος, πως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με πιο γρήγορο ρυθμό και ο πληθωρισμός ξεπερνάει τις εκτιμήσεις, οι εξωτερικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η εν λόγω προσέγγιση πιθανώς ενέχει κινδύνους: αυτό μεταφράζεται στο να μειωθεί η ανεργία σε επίπεδα κάτω από τα θεωρούμενα ως βιώσιμα, προτού επανέλθει στα φυσιολογικά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή