Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα, λέει η Moody’s

Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή η Ελλάδα, λέει η Moody’s

Διαχειρίσιμο το κόστος που απορρέει από τις πυρκαγιές, εκτιμά ο οίκος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, προειδοποιώντας ότι μπορεί το δημοσιονομικό κόστος που σχετίζεται με αυτές να είναι διαχειρίσιμο, αλλά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, όπως αναφέρει, ο αντίκτυπος της καταστροφής μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό και ταυτόχρονα τις προοπτικές, αλλά και το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, η Moody’s επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ) για τους πυρόπληκτους, ενώ θα αναλάβει επίσης άλλα κόστη που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών, ενώ θα αναβαθμίσει τις δομές εξοπλισμού πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας. Συγκριτικά, ο οίκος αναφέρει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 –οι χειρότερες σε έκταση στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας– προκάλεσαν συνολικές ζημιές οι οποίες εκτιμώνται κοντά στα 3 δισ. ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ).

Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, όπως οι διακοπές ρεύματος και νερού, η επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και το κλείσιμο δρόμων, είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, που είναι πιστωτικά αρνητικό, επισημαίνει ο οίκος. Η έκτακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα διαθέσιμα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιορίσουν τον άμεσο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο από τις πυρκαγιές, επισημαίνει ο οίκος. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εννέα αεροσκαφών, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη – μέλη της Ε.Ε., και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του σχετικού κόστους μεταφοράς. Η Moody’s θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πρόσθετη χρηματοδότηση 2,5-3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης, ενώ αυτή την εβδομάδα εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος επισημαίνει ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων για την Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνει στη «μέτρια αρνητική» βαθμολογία που δίνει στο περιβαλλοντικό προφίλ της χώρας (Ε-3). Η Moody’s αναφέρει πως ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να έχει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ κάνει ειδική μνεία στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα άλλοτε σπάνια κύματα ισχυρού καύσωνα που βίωνε ο πλανήτης κάθε 50 χρόνια, πλέον είναι πιθανά κάθε δεκαετία.

Οπως καταλήγει η έκθεση, παρ’ όλο που η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την οικονομική στήριξη των θεσμών Ε.Ε., μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές και η πιθανή μείωση της βάσης της φορολογίας ακινήτων, δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή