ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη

Τι ειπώθηκε στην κλειστή γ.σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

9' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάκτηση μιας βιώσιμης, μακροχρόνιας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης είναι βασικό ζητούμενο, μετά τα μαθήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των μεγάλων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογικής εξέλιξης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.  Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις που έγιναν κατά την πρόσφατη, κλειστή γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Οπως επισημάνθηκε, ο ΣΕΒ πιστεύει στη συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. 

Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας επαναπροσδιορίζει τον ρόλο, την αποστολή και τις βασικές της προτεραιότητες για ένα κοινό μέλλον, προϊόν μιας επιχειρηματικότητας που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, τονίστηκε. Για τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο είναι βασική πεποίθηση ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης και να γίνουν καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί». Οι έξι άξονες πάνω στους οποίους ο ΣΕΒ έχει αποφασίσει να δουλέψει κατά προτεραιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ανάπτυξη της δυνατότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η αναβάθμιση της βιομηχανίας και η προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας. Στη συνέλευση συζητήθηκαν τα παραπάνω καθώς και μια σειρά από άλλα, κρίσιμα για την αναβάθμιση της οικονομίας θέματα, για τα οποία ο Σύνδεσμος αναπτύσσει δράσεις και σειρά προτάσεων προς την πολιτεία και τις επιχειρήσεις. Η «Κ» δημοσιεύει σήμερα τις κατευθύνσεις της σύγχρονης επιχειρηματικής δράσης όπως τις ανέλυσαν κατά τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τα αρμόδια μέλη του διοικητικού συμβουλίου του.

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ*

Η βιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-1Πέρυσι θέσαμε ως στόχο την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030. Η πορεία είναι ανοδική, στο 12,8%, αλλά παραμένουμε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 17,4%. Ο,τι έχουμε δει τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιβεβαιώνει την ορθότητα αυτού του στόχου μας και αυξάνει ακόμα περισσότερο τη βούλησή μας να το επιτύχουμε. Η βιομηχανική παραγωγή το 2020 μειώθηκε κατά μόλις 2,2%, πολύ λιγότερο από το 8% που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ενώ ανακάμπτει αρκετά γρήγορα: 8,7% το α΄ τετράμηνο του 2021. Το ίδιο και οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων: αυξήθηκαν 3,5% παρά την υποχώρηση της διεθνούς ζήτησης και ήδη το α΄ τετράμηνο του 2021 αυξήθηκαν 17,7%. Και η άμεση συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι ανοδική, φτάνοντας το 12,8% το α΄ τρίμηνο. Δουλεύουμε για ταχύτερες διαδικασίες στον αναπτυξιακό νόμο, πιο αποτελεσματικά ΕΣΠΑ και ΕΠΑνΕΚ σε συνεργασία με τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, σύγχρονες υποδομές φυσικού αερίου στην περιφέρεια, λιμενικές εγκαταστάσεις, οργανωμένους υποδοχείς, τη χωροταξία και την αδειοδότηση. Και συμβάλαμε σημαντικά στη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου και σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης, με κατάργηση των κατηγοριών όχλησης και αναθεώρηση των κατατάξεων περιβαλλοντικής επίπτωσης. Παράλληλα, βοηθάμε την προσαρμογή στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και ενισχύουμε τη σύνδεση ΑΕΙ και ερευνητικής κοινότητας με επιχειρήσεις, για περισσότερη καινοτομία. Στόχος μας, μια ολοκληρωμένη και πρακτικά εφαρμόσιμη στρατηγική πρόταση για τη βιομηχανία. Με αναγνώριση των διεθνών ευκαιριών για την ελληνική βιομηχανία και τα προϊόντα της και με τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων, κάθετων και οριζόντιων, περιφερειακών και εθνικών, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις μας να εκμεταλλευθούν αυτές τις ευκαιρίες.

«Στόχος μας είναι να ανέβουν στο άρμα του ESG όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις»

Ο κ. Βιδάλης, επίσης, τόνισε πως για τον ΣΕΒ τα κριτήρια ESG – περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση- αποτελούν τρεις από τους πλέον επίκαιρους και θεμελιώδεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης και της αλληλοεπίδρασης των επιχειρήσεων με την ίδια την κοινωνία. Αναφέρθηκε στα σημαντικά παραδείγματα επιχειρήσεων στη χώρα μας που έχουν κάνει σημαντικά βήματα  σε αυτές τις τρεις κατευθύνσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως τα κριτήρια ESG αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Επίσης, η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης έχει, ήδη, αναδειχθεί στην πράξη ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις, ώστε να προσελκύουν επενδυτές και να χρηματοδοτούνται.  Όλο και περισσότερο οι επενδυτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση κριτήρια ESG τόσο σε ό,τι αφορά τη δημόσια, αλλά και την ιδιωτική χρηματοδότηση. Σχετικά με τα επόμενα βήματα του ΣΕΒ, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας Επιτροπής ESG, στην οποία επικεφαλής θα είναι ο ίδιος  ο κ. Βιδάλης, για να σχεδιάσει τις δράσεις του ΣΕΒ και για τις τρεις διαστάσεις του ESG για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε συνεργασία με όλες σχετικές ομάδες και επιτροπές του Συνδέσμου, ώστε να κερδηθεί –όπως τόνισε- το στοίχημα μιας ισχυρής βιώσιμης ανάπτυξης που θα αφορά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, αλλά και να ενισχυθεί η συνολική αξιοπιστία της επιχειρηματικότητας.

* Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ. 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ*

Ανάγκη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-2Το τελευταίο διάστημα έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές ως προς την αναμόρφωση του εργασιακού πλαισίου, με έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, η οποία είναι απαραίτητο, για επιχειρήσεις και εργαζομένους, να συνεχίσει περαιτέρω, στο νέο όριο των υπερωριών για τις επιχειρήσεις αλλά και στις προσπάθειες για ευελιξία στην οργάνωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Για το τελευταίο ανέφερε ότι μένουν ακόμα πολλά να διευκρινιστούν και να γίνουν προκειμένου να έχουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πλαίσιο εργασίας, ανταποκρινόμενοι στις παγκόσμιες τεχνολογικές τάσεις, προκλήσεις και πρακτικές. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προετοιμάσουμε το σημερινό και μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, μέσω της συνεχούς μάθησης, της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, της αναβάθμισης και της επανακατάρτισης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη για αναπροσαρμογή του συστήματος ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης καθώς και της αποτελεσματικής σύνδεσης των αναγκών των επιχειρήσεων με την παρεχόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση. Στο πλαίσιο των παραπάνω, εξήγγειλε τη δημιουργία ομάδων εργασίας, αφενός για την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την επαγγελματική κατάρτιση και αφετέρου για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ισότητα, ενώ η νέα ομάδα εργασίας για τα ασφαλιστικά θέματα θα ασχοληθεί κυρίως με την ενίσχυση και αναμόρφωση του 2ου και του 3ου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.

* Διευθύνων σύμβουλος Chipita A.E., πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών Θεμάτων και Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ.

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ*

Να γίνει πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-3Η Επιτροπή Φορολογικών λειτουργεί από το 2014 με τη συμμετοχή περίπου 20 έμπειρων στελεχών από διάφορους κλάδους. Πυρήνας των δράσεών της αποτελεί η διαμόρφωση προτεινόμενων μέτρων ευρύτερης φορολογικής πολιτικής, με έμφαση στα φορολογικά εκείνα ζητήματα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δικαιοσύνης του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τόνισε, αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης μέσω της γνωστής πλέον σε όλους πλατφόρμας myDATA, έργο για το οποίο ο ΣΕΒ συνεργάζεται στενά και σταθερά για τρία και πλέον χρόνια με την ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ. Προσδοκία του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, είναι ακόμη η ριζική αυτή ψηφιακή μεταρρύθμιση να αποτελέσει ένα από τα καίρια όπλα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

* Πρόεδρος της «Αεροπορίας Αιγαίου Α.Ε.», πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικών του ΣΕΒ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ*

Ταχεία ενσωμάτωση αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-4Η δημιουργία μιας νέας πράσινης οικονομίας, που θα είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστική και βιώσιμη, αποτελεί σήμερα αναγκαιότητα και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Μέσα από ακόμα πιο στενή συνεργασία με τον ΣΕΒ, στοχεύουμε να διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κύκλο των επιχειρήσεων της χώρας και των στελεχών εκείνων που ενστερνίζονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και εναρμονίζουν τη δική τους στρατηγική προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Ο στόχος για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο, θέτοντας επίσης φιλόδοξους στόχους σε άμεσα συνδεόμενα ζητήματα, όπως η κυκλική οικονομία, η ενέργεια, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η βιοποικιλότητα. Στο νέο αυτό τοπίο, που διαμορφώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι επιχειρήσεις καλούνται να καινοτομήσουν και να ανταποκριθούν σε νέες απαιτήσεις και standards, που είτε τα θέτουν οι προμηθευτές τους είτε τα επιβάλλει πλέον το ρυθμιστικό πλαίσιο, επενδύοντας σε νέα προϊόντα, σε νέες παραγωγικές διεργασίες, αναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή το υψηλό ρίσκο των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων στην αναζήτηση νέων αγορών.

* Διευθύνων σύμβουλος στα «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

ΜΑΡΚΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ*

Δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας των επιχειρήσεων

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-5Η ομάδα αποτελεί πλέον μια από τις βασικές επιτροπές του ΣΕΒ. Πλέον είναι αναγκαίο το ταχύτερο scale-up του οικοσυστήματος καινοτομίας και η ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων με στοχευμένες και εξατομικευμένες δράσεις δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργασιών και νέων αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Endeavor «Innovative Greeks» έχει ως στόχο τη συσπείρωση των Ελλήνων ανά τον κόσμο στον χώρο της καινοτομίας, που συμπεριλαμβάνει ερευνητές, στελέχη και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην ταχύτερη ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος καινοτομίας. Η ίδρυση της κοινότητας ΣΕΒ «Scale-up», με μέλη ελληνικές startups, έγινε ώστε αφενός να συμπληρωθεί το κενό της συλλογικής εκπροσώπησής τους και αφετέρου να λαμβάνουν εξατομικευμένες υπηρεσίες από τον τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ και άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς (Endeavor), ενώ σε μόλις 2 μήνες από την ίδρυσή της αριθμεί ήδη 30 μέλη. Παράλληλα, το «Innovation Ready» του ΣΕΒ στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας, ΜμΕ,  startups και ερευνητικής κοινότητας, ώστε να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός της καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

* Πρόεδρος Δ.Σ. Upstream A.E., πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ*

Πρωτοβουλίες στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-6Ενώ οι ΜμΕ καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας και σήμερα αποτελούν περίπου τα 2/3 των μελών του ΣΕΒ, αντιμετωπίζουν διαχρονικές αδυναμίες, όπως η πολύ χαμηλή παραγωγικότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες ΜμΕ στην Ε.Ε. Η Επιτροπή ΜμΕ του ΣΕΒ εστίασε σε τρεις άξονες: Στα θέματα της πανδημίας, προώθησε προγράμματα στήριξης, όπως επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, επιχορήγηση πάγιων δαπανών, επιδοτούμενη δανειοδότηση για κεφάλαια κίνησης. Ο δεύτερος άξονας της Επιτροπής αφορά τα θέματα ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, όπου επικεντρώθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας του τρέχοντος ΕΣΠΑ και προώθησε βελτιώσεις, όπως η διασύνδεση με το ΓΕΜΗ, το Taxisnet και τα τραπεζικά συστήματα. Ταυτόχρονα προώθησε λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ σήμερα ο Σύνδεσμος συμμετέχει πιο ενεργά στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του αναπτυξιακού νόμου. Αναγνωρίζοντας την καίρια σημασία του τρίτου άξονα, δηλαδή της μεγέθυνσης των ελληνικών ΜμΕ, ο ΣΕΒ προχώρησε στη διατύπωση κινήτρων για συνεργασίες, συγχωνεύσεις και απορροφήσεις. 

* Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Χρυσαφίδης Μ. Γ. Α.Ε.», πρόεδρος της Επιτροπής για τις Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις του ΣΕΒ.

ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ*

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας, προϋπόθεση ανάπτυξης

ΣΕΒ: Στόχος η βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη-7Η πρόσφατη διεθνής εμπειρία ανέδειξε την ανάγκη να στηριχθούν οι ανθρώπινες αξίες, βασισμένες στους πυλώνες της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότητας, σε έναν κόσμο που θα τον ενώνουν περισσότερες γέφυρες παρά θα τον χωρίζουν. Σε έναν κόσμο που θα συνυπάρχουμε με διαφορετικά χαρακτηριστικά, φύλου, χρώματος, εθνικότητας, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού. Η συνύπαρξη όλου αυτού του ανθρώπινου μωσαϊκού είναι ο πλούτος για τις επιχειρήσεις και η λυδία λίθος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ΣΕΒ συμμετέχει ήδη σε δράσεις που προωθούν τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ισότητα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος EMBRACIVE. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διεξαχθεί ποσοτική και ποιοτική έρευνα, έχει συνταχθεί ειδική εργαλειοθήκη – οδηγός για επιχειρήσεις, ενώ υλοποιήθηκαν έξι προγράμματα κατάρτισης για στελέχη επιχειρήσεων. Η υιοθέτηση και η αποδοχή των αρχών της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και της ισότητας από τα μέλη μας, στην ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή μας που σημαδεύεται από φόβο για την επιβίωση, βία, ανεργία και ανέχεια, θεωρούμε ότι θα εκτονώσει σε μεγάλο βαθμό την εκρηκτική αυτή κατάσταση, θεραπεύοντας τις πληγές της υγειονομικής κρίσης και διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν ένα ήρεμο και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον.

* Διευθύνουσα σύμβουλος της Unipharma ΑΒΕΕ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή