Έκδοση warrants υπέρ Δημοσίου από την Τράπεζα Αττικής

Έκδοση warrants υπέρ Δημοσίου από την Τράπεζα Αττικής

Εως τις 15 Σεπτεμβρίου μπορούν οι μέτοχοι να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants), που εκδόθηκαν από την τράπεζα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου (DTC). 

Πρόκειται για 992.512.679 τίτλους που εκδόθηκαν χθες σε συνέχεια της ενεργοποίησης του νόμου για το DTC, το οποίο υπολογίστηκε στα 151,8 εκατ. ευρώ. Η ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία και η έκδοση warrants υπέρ του Δημοσίου πραγματοποιούνται για την κάλυψη της ζημίας ύψους 306 εκατ. ευρώ που παρουσίασε η τράπεζα στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης μετά τις αυξημένες προβλέψεις για την υλοποίηση της τιτλοποίησης Ωμέγα, μέσω της οποίας επιδιώκεται η πλήρης εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής από τα κόκκινα δάνεια. Η τιτλοποίηση θα ενταχθεί στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων, στον «Ηρακλή», και υποστηρίζεται από την Εllington Solutions που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Αρτεμις».

Επόμενο βήμα είναι η διάθεσή τους από το Δημόσιο είτε στους υφιστάμενους μετόχους είτε σε νέους ιδιώτες επενδυτές, με τιμή εξαγοράς 0,1530 ευρώ ανά τίτλο. Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής συμμετέχει ο ΕΦΚΑ, που ελέγχει το 32,34% της τράπεζας και με δεδομένο ότι πιθανολογείται πως δεν θα αγοράσει τα δικαιώματα που του αναλογούν, προεξοφλείται η εξαγορά τους από το ΤΧΣ με στόχο τη διάθεσή τους το προσεχές διάστημα σε ιδιώτες επενδυτές. Εκτός από τον ΕΦΚΑ, βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής είναι και το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32%, που προεξοφλείται επίσης ότι δεν θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του. Η μη συμμετοχή των δύο βασικών μετόχων ή η συμμετοχή τους με μικρότερο ποσοστό θα οδηγήσει σε απομείωση (dilution) του ποσοστού τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο νέων 
ιδιωτών επενδυτών. 

Η διάθεση των δικαιωμάτων από το ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα γίνει παράλληλα με τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα Αττικής με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την ανάπτυξη της τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας έχει προσδιορίσει το ύψος της ΑΜΚ από 120 εκατ. έως και 240 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις «στόχος είναι η αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και η υποστήριξη του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου 2021-2023, που μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά 2 δισ. ευρώ περίπου».

Εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, όπως αναλύθηκε από τη διοίκησή της στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων, περιλαμβάνει επίσης τις παρακάτω ενέργειες:

• Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης, από την οποία εκτιμάται ότι θα προκύψουν κέρδη που θα ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

• Ενταξη των ομολόγων της υψηλής σειράς εξόφλησης της τιτλοποίησης Astir 1 και 2 στον «Ηρακλή», ενέργεια που θα αποδώσει 5 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Από την ενέργεια αυτή η τράπεζα θα εξοικονομήσει εποπτικά κεφάλαια που αντιστοιχούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης θα «κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο των NPLs του παρελθόντος».

• Εκδοση κεφαλαίων της κατηγορίας 1 ή 2 ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς για την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,5 μονάδα περίπου έως το τέλος του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή