Ρεκόρ επενδύσεων στο fintech τα α΄ εξάμηνο

Ρεκόρ επενδύσεων στο fintech τα α΄ εξάμηνο

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου τοποθετήθηκαν στις εταιρείες του κλάδου 98 δισ. δολάρια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος οι επενδύσεις στον κλάδο τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, ιδιωτικών και καινοτομικών κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμακα, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεση «Pulse of Fintech», η οποία δημοσιεύεται από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων KPMG. Η ρευστότητα ταμειακών αποθεμάτων, η αυξανόμενη διαφοροποίηση σε κόμβους και υποτομείς και η ισχυρή δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν σε αυτή τη θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση από τα επίπεδα των 87,1 δισ. δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ανήλθε στα 98 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο ήμισυ της χρονιάς, διότι οι επενδυτές εξακολούθησαν να θεωρούν ενδιαφέροντα τον κλάδο και με καλές αποδόσεις. Υπό το πρίσμα αυτό παρατηρήθηκε και έκρηξη στην ίδρυση νεοφυών εταιρειών «μονόκερων» (με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων), φθάνοντας τις 163 το εν λόγω διάστημα. Επιπλέον, σε διεθνή κλίμακα οι επιχειρήσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δραστήριες, λαμβάνοντας μέρος σε 600 και πλέον συμφωνίες, όπου διοχέτευσαν επενδύσεις σχεδόν 21 δισ. δολαρίων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση «Pulse of Fintech», πολλές εταιρείες συνειδητοποίησαν πως ο πιο γρήγορος τρόπος ανάπτυξης είναι μέσω της συνεργασίας, της επένδυσης ή της απόκτησης χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας. «Οι συνολικές επενδύσεις στην εν λόγω τεχνολογία ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το α΄ εξάμηνο του 2021, διότι οι επενδυτές στοιχημάτισαν στους ηγέτες της αγοράς σε πολλές διαφορετικές πτυχές του συγκεκριμένου κλάδου», επισημαίνει ο Ιαν Πόλαρι, συνδιευθυντής του τμήματος παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στην KPMG. 

«Οι μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης, οι υψηλές αποτιμήσεις εταιρειών και η επιτυχημένη εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο επαληθεύουν τη θεωρία ότι όσοι μέσα στην πανδημία έδειξαν να αφοσιώνονται στην ψηφιακή οικονομία με πιο γρήγορους ρυθμούς θα παραμείνουν αμετακίνητοι», σχολιάζει. Στην αμερικανική ήπειρο οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 51,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων στις ΗΠΑ διοχετεύθηκαν τα 42,1 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά από τις μεγάλες συμφωνίες στις ΗΠΑ αναφέρουμε την άντληση από την αγορά 3,4 δισ. δολαρίων από τη Robinhood, τα 600 εκατ. δολάρια από τη Stripe και τα 500 εκατ. δολάρια από κάθε μία από τις Better, ServiceTitan και DailyPay. Επιπλέον, η ωρίμανση του κλάδου χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας κατέστη εμφανής και στη ζωηρή δραστηριότητα εισαγωγής εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως μεταξύ άλλων της Affirm, της Coinbase, καθώς και της συγχώνευσης SPAC (εταιρεία ειδικού σκοπού εξαγορών) της SoFi με τη Social Capital Hedosophia Holdings.

Στην περίπτωση της Γηραιάς Ηπείρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο ήμισυ τρέχοντος ανήλθαν στα 39 δισ. δολάρια από τα 26 δισ. δολάρια για το σύνολο του 2020. Ειδικότερα, στην Ευρώπη κορυφαία θέση κατέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απορρόφησε επενδύσεις ύψους 24,5 δισ. δολαρίων, όπου συγκαταλέγεται και η εξαγορά της αμερικανοβρετανικής Refinitiv, με δραστηριότητα στα οικονομικά δεδομένα, από το χρηματιστήριο του Λονδίνου αντί 14,8 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες με 4,8 δισ. δολάρια, με 2,5 δισ. δολάρια η Γερμανία και με 2 δισ. δολάρια η Γαλλία. Τέλος, αναφέρεται πως τα 4,8 δισ. δολάρια των επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες στις σκανδιναβικές χώρες αφορούν τρεις μεγάλες συμφωνίες στη Σουηδία: την εξαγορά 2,6 δισ. δολαρίων της πλατφόρμας συναλλαγών Itiviti από την Broadridge Financial Solutions και δύο γύρους χρηματοδότησης συνόλου 1,9 δισ. δολαρίων της Klarna, μιας εταιρείας του μοντέλου «αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή