Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός. Εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης, καταναλωτές, ενεργειακοί πάροχοι και ΔΕΗ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάχωμα στις υψηλές αυξήσεις ρεύματος για τουλάχιστον ένα τρίμηνο και για το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας ανεξαρτήτως κατανάλωσης και εισοδήματος καθώς και για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το δίκτυο χαμηλής τάσης θα αποτελέσουν τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων αλλά και ο επιμερισμός τους παραμένουν ασαφή.  

Εν αναμονή της εξειδίκευσης των μέτρων βρίσκονται τόσο οι επωφελούμενοι καταναλωτές όσο και οι προμηθευτές ενέργειας, που φέρονται να μην είχαν προηγούμενη ενημέρωση, μηδέ της ΔΕΗ εξαιρουμένης. 

Η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να γίνει σήμερα μέσω συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες προμήθειας, τις οποίες αναμένεται να καλέσει να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Τα κυβερνητικά μέτρα αφορούν περί τα επτά εκατομμύρια μετρητές που αντιπροσωπεύουν το 65% της ετήσιας κατανάλωσης, δηλαδή γύρω στις 35 τεραβατώρες (33 εκατ. μεγαβατώρες). Η κυβέρνηση θα συστήσει Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετεύσει σε πρώτη φάση ποσό 150 εκατ. ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας για το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Μέσω του ειδικού αυτού Ταμείου θα επιδοτηθούν με το ποσό των 30 ευρώ/μεγαβατώρα οι πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης για κάθε μήνα, που μεταφράζεται σε όφελος 9 ευρώ για τον καταναλωτή. 

Ανεξαρτήτως παρόχου

Η στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι και, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων για καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες τον μήνα. Το μέτρο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και την επιδότηση θα τη δουν οι καταναλωτές στον λογαριασμό του Οκτωβρίου, σε διακριτή γραμμή στις χρεώσεις ρεύματος. 

Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο. Εκτίμηση της αγοράς, πάντως, είναι ότι οι χειμερινές αυξήσεις θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου του 2022, που σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν αντιστοίχως. 

Αυτό που δεν έγινε σαφές χθες είναι το πώς θα μειωθεί το κόστος ρεύματος για τις καταναλώσεις μεταξύ 300-600 κιλοβατωρών, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρθηκε ειδικά στη ΔΕΗ, η οποία, όπως είπε, θα επεκτείνει την εκπτωτική πολιτική της, «καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα». Κύκλοι της ΔΕΗ τόνιζαν χθες ότι εξετάζεται πράγματι η επέκταση της έκπτωσης του 30% που παρέχει ήδη στους πελάτες της στα επίπεδα του 33%-35%, ποσοστό που θα καθοριστεί από την άσκηση που έλυναν χθες τα αρμόδια επιτελεία της εταιρείας. Το πόσο, δηλαδή, θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ το κόστος που προκύπτει και το πώς αυτό θα επηρεάσει συνολικότερα τα οικονομικά της, δεδομένου ότι το 2021 αποτελεί έτος σταθεροποίησης των EBITDA της εισηγμένης σε υψηλά επίπεδα. 

Με το βλέμμα στη ΔΕΗ

Το τι θα πράξει η ΔΕΗ είναι αυτό που αναμένουν να δουν και οι ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες νιώθουν πιο έντονα την πίεση για απορρόφηση των αυξήσεων. «Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς και το πώς θα κινηθεί έχει μεγάλη βαρύτητα για εμάς. Εάν η απορρόφηση υπερβαίνει το κόστος, τότε μιλάμε για παραγωγή ζημιών», τονίζουν εκπρόσωποι των ιδιωτών προμηθευτών, εγείροντας εμμέσως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ

Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο έως τoν Ιούνιο του 2022. Ταυτόχρονα μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή