Σε δύο δόσεις τα 1.200 ευρώ για προσλήψεις νέων 18-29 ετών

Σε δύο δόσεις τα 1.200 ευρώ για προσλήψεις νέων 18-29 ετών

Πώς θα δοθεί η κρατική ενίσχυση σε νεοπροσλαμβανόμενους και εργοδότες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο δόσεις θα δίνεται η εφάπαξ παροχή των 1.200 ευρώ σε νεοπροσλαμβανόμενους ηλικίας 18-29 ετών και τους εργοδότες τους, με στόχο τον περιορισμό της ανεργίας των νέων. Η νέα αυτή παροχή, που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να θεσμοθετηθεί μαζί με τα άλλα μέτρα που αφορούν τη στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022. Οπως διευκρίνισε χθες και το οικονομικό επιτελείο, θα δίνεται σε όλους τους νέους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του επόμενου έτους. 

Τα 600 ευρώ θα καταβάλλονται στους νέους πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ) μέσα στο πρώτο 6μηνο εργασίας τους, ενώ άλλα 600 θα δίνονται στους εργοδότες τους για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης). Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιμεριστούν σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Eτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου. Αυτά τα 100 ευρώ θα τα λαμβάνει για έξι μήνες, όχι απαραίτητα κάθε μήνα. Πιθανότατα να τα λάβει στη μέση και στο τέλος του 6μήνου. Αντίστοιχα, 100 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνει και ο εργοδότης, με τα οποία θα καλύπτει ένα μέρος του μισθού. 

Εισφορές. Σημαντική αναμένεται η ελάφρυνση για εργοδότες και εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό τομέα από τη διατήρηση και το 2022 των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη το σχετικό μέτρο έχει ψηφιστεί, καθώς η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προηγήθηκε των εξαγγελιών, με το συνολικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 816 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 245 εκατ. βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα βέβαια με την πρόβλεψη στον σχετικό νόμο, τα ποσά αυτά θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων.  

Επιχορήγηση. Ανοικτό, και μάλιστα μέχρι να καλυφθούν 150.000 θέσεις εργασίας, θα παραμείνει το 2022 και το πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αρχικά αφορούσε 100.000 ανέργους, με τις περίπου 80.000 θέσεις να έχουν ήδη καλυφθεί. Πλέον επεκτείνεται ώστε να φθάσει τις 150.000 θέσεις εργασίας, με επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022, ύψους 169 εκατ. ευρώ. 

«Συν-Εργασία». Παράλληλα επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο βέβαια δεν φαίνεται πως βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των εργοδοτών, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, με επιπλέον κόστος 50 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα μόλις 36.052 εργαζόμενοι, οι οποίοι στο τέλος Αυγούστου πληρώθηκαν συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ.

Πολιτισμός. Τέλος, το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο του 2021, όπως επεκτείνονται για δύο μήνες και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους καλλιτέχνες και στους ξεναγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή