Σταθερή απασχόληση το τέταρτο τρίμηνο βλέπουν οι εργοδότες

Σταθερή απασχόληση το τέταρτο τρίμηνο βλέπουν οι εργοδότες

Το 72% αναφέρει δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της απασχόλησης στη χώρα μας εμφανίζουν οι εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων να αναμένεται στους τομείς των Κατασκευών (20%), των Χρηματοοικονομικών και της Παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (18%). Παράλληλα, και για ένα ακόμη τρίμηνο, οι εργοδότες στην Ελλάδα σε ποσοστό 72% αναφέρουν μεγάλη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.   

Αναλυτικά, στην έρευνα προοπτικών απασχόλησης της Manpower Group έλαβαν μέρος 760 Ελληνες εργοδότες, καταγράφοντας συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 15% προβλέπει μείωση και το 61% εκτιμά πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Ετσι, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +5%. Οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά βελτιώνονται  κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου, δύσκολου λόγω COVID – 19, έτους. Μάλιστα, μία στις 4 αγορές εργασίας χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα εμφανίζει στις προθέσεις προσλήψεων το υψηλότερο ρεκόρ των 10 ετών. Για την ελληνική αγορά οι προθέσεις εμφανίζονται συγκρατημένες, με τους κλάδους των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών και της Βιομηχανίας – παραγωγής να πρωταγωνιστούν για ένα ακόμη τρίμηνο με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων.

Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα του Εμπορίου (χονδρική και λιανική) αναμένουν μέτρια δραστηριότητα προσλήψεων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +8%, ενώ κάποια αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται και στον τομέα των Λοιπών υπηρεσιών, με συνολικές προοπτικές της τάξης του +6%. Οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν την πιο αδύναμη αγορά εργασίας, με προοπτικές της τάξης του +2%.
Ωστόσο, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 72% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων. Το ίδιο ποσοστό (72%) αναφέρεται και για τις ΕΜΕΑ χώρες.  Η εκπαίδευση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%), μαζί με τα ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%) είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές και ακολουθούν υψηλότεροι μισθοί (39% ) και μπόνους (29%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή