ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Στο τραπέζι η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

Τα ειδοποιητήρια θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στο myaade.gov.gr τη Δευτέρα.

ΕΝΦΙΑ: Στο τραπέζι η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο να βοηθήσει τους φορολογουμένους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην καταλήξουν ως απλήρωτοι φόροι στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση. Οπως είπε, «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Σημειώνεται ότι χθες οι φορολογούμενοι πλήρωσαν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, έχει προγραμματισθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν δεδομένου ότι ο τρέχων μήνας είναι γεμάτος υποχρεώσεις, όπως η έναρξη της σχολικής χρονιάς και των φροντιστηρίων.
Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά πιθανόν η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια απόφαση μετάθεσης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα.

Σημειώνεται ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στο myaade.gov.gr την προσεχή Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. To ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 2,6 δισ., με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Φέτος υπολογίζεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ περίπου 70.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του. Και αυτό καθώς η πανδημία συρρίκνωσε αισθητά το εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να βρίσκονται εντός των εισοδηματικών ορίων καταβολής μειωμένου ΕΝΦΙΑ ή απαλλαγής 100% από τον φόρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

• Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

• Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100% προβλέπεται:

• Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. 

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.