ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Αύξηση του ορίου χρέους, αλλιώς χρεοκοπία

Διορία τριών εβδομάδων στο Κογκρέσο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Γέλεν: Αύξηση του ορίου χρέους, αλλιώς χρεοκοπία

Το Κογκρέσο έχει τρεις εβδομάδες διορία για να αντιμετωπίσει το όριο χρέους και να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε επιστολή της προς την εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

«Τώρα υπολογίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του εάν το Κογκρέσο δεν έχει δράσει έως τις 18 Οκτωβρίου για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους», αναφέρει στην επιστολή. «Σε εκείνο το σημείο, υπολογίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει απομείνει με πολύ περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα εξαντληθούν γρήγορα».

Εάν το όριο χρέους δεν αυξηθεί ή ανασταλεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο πρώτο τους default, με τις συνέπειες για την αμερικανική οικονομία να είναι σοβαρές, προειδοποίησε η Γέλεν με δήλωσή της προς τους βουλευτές.

«Είναι πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο χρέους. Εάν δεν το κάνει, η Αμερική θα χρεοκοπήσει για πρώτη φορά στην Ιστορία», τόνισε. «H αξιοπιστία των ΗΠΑ θα τεθεί σε κίνδυνο και είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να έρθει αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση και μια ύφεση», επεσήμανε η ίδια, όπως μεταδίδει σχετικό ρεπορτάζ του CNBC. 

Επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ αθετήσει το χρέος τους, οι οικονομολόγοι πρέπει να βασίζονται σε προβλέψεις και εικασίες όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν τις οικονομικές συνέπειες που θα φέρει μια παύση πληρωμών.

«Θα περίμενε κανείς να δει αύξηση στα επιτόκια αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους», δήλωσε η κ. Γέλεν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε αυτή την περίπτωση «θα υπάρξει οικονομική κρίση και συμφορά».

Η Πελόσι καλεί τους Ρεπουμπλικανούς να υπερψηφίσουν την αναστολή του ορίου χρέους, μιλώντας για ένα διακομματικό καθήκον. Ομως τη Δευτέρα, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας μπλόκαραν νομοσχέδιο το οποίο θα χρηματοδοτούσε την αμερικανική κυβέρνηση και θα ανέστελλε το όριο του δανεισμού. Αυτό που θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί είναι οι Δημοκρατικοί να ανεβάσουν ή να αναστείλουν το όριο, περιλαμβάνοντας μια σχετική πρόβλεψη στο ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων νομοσχέδιο που προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

Εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν νέα χρηματοδότηση, τότε το αμερικανικό κράτος θα κλείσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα διακόψουν την εργασία τους.