Κέρδη 6 εκατ. για την Αβαξ το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη 6 εκατ. για την Αβαξ το πρώτο εξάμηνο

Καθοριστική για τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν η συμβολή των έργων του εξωτερικού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική ήταν η συμβολή των έργων εκτός Ελλάδας για τη διατήρηση της κερδοφόρου πορείας του ομίλου Αβαξ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το συγκεκριμένο διάστημα ο όμιλος εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με 10,5 εκατ. ευρώ κερδών κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν υπήρξε και έκτακτο όφελος από μειωμένη φορολογία. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα έργα στην Ελλάδα κατέγραψαν ζημία 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα του εξωτερικού απέφεραν κέρδη 16,44 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η διοίκηση της Αβαξ, ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να συνεισφέρει πάνω από το 75% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Αντίστοιχα, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η συμμετοχή των έργων  εξωτερικού στο συνολικό μείγμα εσόδων  του ομίλου αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας το 59% από 57% που ήταν κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου, μετά και την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του μετρό, διαμορφώνεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη χωροθέτηση των πρώτων εργοταξίων και εκτιμάται ότι το νέο έργο θα αρχίσει να υλοποιείται και να αποφέρει τα πρώτα έσοδα ήδη από το 2022, ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο και μετά.

Η διοίκηση της εισηγμένης εμφανίζεται αισιόδοξη τόσο για την πορεία των εσόδων και των κερδών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όσο και για τα επόμενα χρόνια, καθώς προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και σημαντική εισροή κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά έργων υποδομών, έργων ΣΔΙΤ, έργων ΑΠΕ και άλλων ενεργειακών υποδομών, όπως η διασύνδεση των νησιών και διάφορες μορφές αποθήκευσης ενέργειας, τομείς στους οποίους η Αβαξ σχεδιάζει να είναι ενεργός «παίκτης». Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, «ήδη έχουν προχωρήσει εκταμιεύσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30,9 δισ. ευρώ, ενώ σχηματίζεται και νέο πακέτο οικονομικής στήριξης αξίας 26 δισ. ευρώ, ως συνέχεια του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 24,7% σε 324,3 εκατ. ευρώ, από 259,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εξ αυτών, το 78% ή 254,3 εκατ. ευρώ προέρχεται από κατασκευές, ενώ επιπλέον 62,7 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της ενέργειας, που συνεισφέρει το 19,9% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Τα λειτουργικά κέρδη EBΙTDA διαμορφώθηκαν σε 32,1 εκατ. ευρώ, από 26,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 20,2%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 23,3%, σε 7,6 εκατ. ευρώ. Μειωμένες εμφανίζονται και οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς διαμορφώνονται σε 428,5 εκατ. ευρώ, από 453 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή