Ντόμινο ανάπτυξης από τη δημιουργία νέων data centers

Ντόμινο ανάπτυξης από τη δημιουργία νέων data centers

Για κάθε ευρώ που τοποθετείται, παράγεται προστιθέμενη αξία 8,23 ευρώ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική συμβολή έχουν στην οικονομία οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, με τη Microsoft Hellas και τη Lamda Hellix να δρομολογούν τέτοιου είδους έργα με συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία άνω των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας IDG Services, κάθε ένα ευρώ που τοποθετείται σε ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών (neutral multi-tenant data centers), όπως αυτά που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Lamda Hellix, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Από αυτά 2,45 ευρώ, 4,38 ευρώ και 1,41 ευρώ αντιστοιχούν στην άμεση, έμμεση και επαγωγική συμβολή στην οικονομία, αντίστοιχα. Κατά την έρευνα, τα data centers θεμελιώνουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ποιοτική απασχόληση, καθώς ως ψηφιακές υποδομές υποστηρίζουν τις συνθήκες σταθερής ανάπτυξης και δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τροφοδοτούν και συνέργειες με άλλες τεχνολογίες, όπως τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, όπου η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε επίπεδο βαθμού ωρίμανσης των συγκεκριμένων υποδομών.

Την ίδια στιγμή, η εγγύτητα της Ελλάδας με αναδυόμενες αγορές (Βαλκάνια, Κεντρική – Ανατ. Ευρώπη, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ και Ιορδανία) που αντιπροσωπεύουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 400 εκατ. άτομα, ευνοεί την υλοποίηση μεγάλων ψηφιακών υποδομών, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια. Επίσης, λόγω των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, έχει υποχωρήσει η ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον κορεσμό παραδοσιακών ψηφιακών «κόμβων», όπως το Αμστερνταμ, έχει στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλους προορισμούς. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Σύμφωνα με την IDG Services, η ύπαρξη ουδέτερων κέντρων δεδομένων πολλαπλών χρηστών δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα είτε να δημιουργήσουν δικές τους ψηφιακές υποδομές είτε να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες cloud. Ευρύτερα όμως, δημιουργείται ένα ντόμινο ανάπτυξης: η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία. Ενδεικτικά, η Μασσαλία, όπου έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις η Lamda Hellix, υπάρχουν 12 κέντρα δεδομένων, 169 πάροχοι υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, 110 διεθνή δίκτυα και 21 υποβρύχια καλώδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή