Sunlight: Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2023

Sunlight: Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2023

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 181%, σε 229 εκατ. – 174 εκατ. σε εξαγορές

Νέο ρεκόρ εσόδων και κερδοφορίας εμφάνισε κατά τη χρήση του 2023 ο όμιλος Sunlight, που δημιουργεί λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές και αποτελεί μέλος του επενδυτικού ομίλου Olympia. Πέρυσι, σε ετήσια βάση, η Sunlight ενίσχυσε κατά 161,2%, σε άνω του 1,088 δισ. ευρώ τα έσοδα. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στην ενοποίηση των επιχειρήσεων που εξαγόρασε η βιομηχανία, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων, κυρίως λόγω αυξημένων όγκων, ιδίως στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Τα μεικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 181%, σε περίπου 229 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) να διευρύνονται κατά 118%, σε 110,2 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι η Sunlight δαπάνησε για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών 174 εκατ. ευρώ, με τις βασικότερες τέτοιου είδους συναλλαγές να αφορούν την Triathlon Battery Solutions στην Αυστραλία, το 51% της ισραηλινής IB, το 100% των γερμανικών A. Muller και Triathlon Holding και το 65% της πορτογαλικής Logbatind. Προχώρησε ακόμη στην απόσχιση του κλάδου ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα, ιδρύοντας τη Sunlight Recycling. Επίσης, η εταιρεία πραγματοποίησε το 2023 κεφαλαιουχικές δαπάνες 124,5 εκατ. ευρώ, με κύρια εστίαση στην επέκταση της ανάπτυξης καινοτομίας και παραγωγικών δυνατοτήτων στην τεχνολογία ιόντων λιθίου, καθώς και στην επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων στην καθιερωμένη τεχνολογία μολύβδου – οξέος. «Αυτή η στρατηγική κατανομή των πόρων αντανακλά την αφοσίωση της Sunlight στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, με μια προσέγγιση που δεν εξαρτάται από την τεχνολογία», όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας.

Η εταιρεία δαπάνησε πέρυσι 124,5 εκατ., με κύρια εστίαση στην επέκταση της ανάπτυξης καινοτομίας και παραγωγικών δυνατοτήτων στην τεχνολογία ιόντων λιθίου.

«Τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του 2023 υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και τη δέσμευση του oμίλου Sunlight για βιώσιμη ανάπτυξη εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, με τις στρατηγικές επενδύσεις να οδηγούν σε ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους βασικούς δείκτες. Παρά τις δυσκολίες, όπως την κάμψη της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης λόγω των υψηλών επιτοκίων, της χρηματοοικονομικής αστάθειας, των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις σε πρώτες ύλες και εργατικό κόστος, ο οργανισμός μας είναι έτοιμος να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο, ιδίως στις αγορές της ΕΜΕΑ, των ΗΠΑ και της Νοτιοανατολικής Ασίας-Ωκεανίας, όπου λειτουργούμε συνολικά 16 εργοστάσια και 35 εγκαταστάσεις πωλήσεων και εξυπηρέτησης.

Το 2023 φτάσαμε σε μια σημαντική καμπή της πορείας μας, εστιάζοντας στην ενίσχυση της δεξαμενής ταλέντων μας για να συνεχίσουμε να προωθούμε τη μελλοντική αναπτυξιακή μας πορεία. Με μια ενισχυμένη ομάδα ξεκινάμε μια συνολική αναδιοργάνωση με στόχο την προώθηση μεγαλύτερης ευελιξίας και διαρθρωτικής σαφήνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτή η στρατηγική κίνηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιδιώξουμε πιο φιλόδοξους στόχους με αυτοπεποίθηση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Με την αμέριστη υποστήριξη των μετόχων και του διοικητικού συμβουλίου μας, παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.

Αξιοσημείωτης σημασίας είναι οι επενδύσεις μας στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, παράλληλα με την ανάπτυξη στοιχείων λιθίου προσαρμοσμένων για βιομηχανικές εφαρμογές εκτός δρόμου, που σηματοδοτείται από τη δημιουργία της πιλοτικής γραμμής παραγωγής μας στην Ξάνθη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας. Πέρυσι η Sunlight αύξησε κατά 133%, σε συνολικά 3.630 τους εργαζομένους της, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς (56,2%) δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Το 2023 η εταιρεία σχεδόν τριπλασίασε, σε περίπου 156 εκατ. ευρώ, τις δαπάνες για μισθούς, παροχές και κοινωνική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή