Πειραιώς: απόσχιση του τομέα data services και πώληση

Πειραιώς: απόσχιση του τομέα data services και πώληση

Στην απόσχιση και πώληση δραστηριοτήτων του τομέα data services προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, με αιχμή την ολοκλήρωση της ψηφιακής της μετάβασης.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσχιση και πώληση δραστηριοτήτων του τομέα data services προχωράει η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, με αιχμή την ολοκλήρωση της ψηφιακής της μετάβασης.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά σε νεοσύστατη θυγατρική της των κλάδων α) data entry services, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες καταχώρισης, εισαγωγής, διατήρησης, ενημέρωσης και επικαιροποίησης δεδομένων, καθώς και β) διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας. Η Τράπεζα Πειραιώς, αφού προχωρήσει στην απόσχιση και εισφορά σε νέα εταιρεία, στοχεύει να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την πώλησή της.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, οι εν λόγω δραστηριότητες απαξιώνονται, καθώς αντικαθίστανται πλέον από ψηφιακές στο πλαίσιο μετασχηματισμού της και η πώλησή τους αποτελεί διεθνή τάση. Οπως σημειώνουν, αν και οι δραστηριότητες αυτές υποβαθμίζονται και δεν είναι απαραίτητες πλέον για τις τράπεζες, είναι χρήσιμες για τρίτους και υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς τους είτε από ιδιώτες επενδυτές είτε από το Δημόσιο.

Η τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η πώληση θα συνοδεύεται από ρήτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οι δύο κλάδοι που θα αποσχίσει η Τράπεζα Πειραιώς θα εισφερθούν με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Αυγούστου στην εταιρεία Πειραιώς Υποστηρικτικές Υπηρεσίες ΜΑΕ (διακριτική επωνυμία Piraeus Support Services). Η διαφορά ενεργητικού και υποχρεώσεων των αποσχιζόμενων κλάδων, δηλαδή η πραγματική τους αξία, εκτιμήθηκε σε 2,3 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει το μεταβιβαζόμενο κεφάλαιο. Οι μετοχές που θα εκδώσει η Piraeus Support, ως αποτέλεσμα της ΑΜΚ εις είδος, θα διατεθούν στο σύνολό τους στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ελέγχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τη διάσπαση έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Στην απόσχιση αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους δύο κλάδους. Πρόκειται για 143 εργαζομένους της τράπεζας στον τομέα data entry services και 63 εργαζομένους στη διαχείριση παγίων στοιχείων.

Η  διοίκηση της τράπεζας διαβεβαιώνει ότι η πώληση θα συνοδεύεται από ρήτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των υπαλλήλων και παραπέμπει στην περίπτωση της απόσχισης της διεύθυνσης καθυστερήσεων και της αντίστοιχης μεταφοράς 1.200 υπαλλήλων στην Intrum, κατά την οποία διαφυλάχθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που μεταφέρθηκε.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή