Κόντρα υπαλλήλων και διοίκησης ΝΑΤ για​​​​​​​ τις συντάξεις σε 444 χήρες

Κόντρα υπαλλήλων και διοίκησης ΝΑΤ για​​​​​​​ τις συντάξεις σε 444 χήρες

Σε κόντρα μεταξύ των υπαλλήλων της αρμόδιας διεύθυνσης απονομής των συντάξεων ναυτικών και της ηγεσίας του ΝΑΤ εξελίσσεται η υπόθεση των 444 περιπτώσεων για τις οποίες η έκδοση των συντάξεων χηρείας καθυστερεί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κόντρα μεταξύ των υπαλλήλων της αρμόδιας διεύθυνσης απονομής των συντάξεων ναυτικών και της ηγεσίας του ΝΑΤ εξελίσσεται η υπόθεση των 444 περιπτώσεων για τις οποίες –όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης–η έκδοση των συντάξεων χηρείας καθυστερεί, παρότι έχει ψηφιστεί διάταξη η οποία επιλύει τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι πρότινος.

Σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι κάνουν λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύδη που εκθέτουν τους ίδιους ως εργαζομένους και ως προσωπικότητες, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία τους δεν φέρει καμία ευθύνη για την καθυστέρηση της έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μεταξύ άλλων, δε, επισημαίνουν ότι ουδέποτε εισήχθησαν στην υπηρεσία τους, έως και χθες, οι 444 περιπτώσεις μεταβίβασης συντάξεων λόγω θανάτου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα επαναλαμβάνουν ότι δεν τους έχει κοινοποιηθεί ούτε ο Ν. 4826/7-9-2021, ούτε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος από την κεντρική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ για το τι στοιχεία θα πρέπει να καταχωρισθούν ή αν θα πρέπει να γίνει μεταβολή στη μηχανογραφική εφαρμογή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης των οριστικών αποφάσεων.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στη Β΄ Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων κάνουν και μια αποκάλυψη, ότι δηλαδή υπάρχουν 10.000 από τις συνολικά 60.000 συντάξεις που λαμβάνουν ναυτικοί, οι οποίες δεν μπορούν να επανυπολογιστούν γιατί το ΝΑΤ δεν διαθέτει στοιχεία ούτε για τις συντάξιμες αποδοχές ούτε και για τον χρόνο ασφάλισης. Μεταξύ αυτών των 10.000 είναι και οι 444 περιπτώσεις θανάτου.

Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΝΑΤ Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου, ο οποίος αφού επαναλαμβάνει ότι οι 444 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει, επισημαίνει ότι αυτό δεν έγινε γιατί «μετά από συνεννόηση, που είχαν οι υπηρεσίες του ΝΑΤ με την υπηρεσία της Β΄ Διεύθυνσης Απονομής του ΕΦΚΑ, έγινε γνωστό στο ΝΑΤ ότι θα πρέπει πριν από την προώθηση των σχετικών στοιχείων να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος» Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαρόπουλο, οι «συνεννοήσεις»αυτές δεν γίνονται με ανταλλαγή πρωτοκολλημένων εγγράφων, αλλά κατά βάση τηλεφωνικά ή και με άμεση, διά ζώσης επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων του ΝΑΤ και του e-ΕΦΚΑ.

Για την ουσία της υπόθεσης, πάντως, το σχετικό αρχείο είναι πλέον έτοιμο και θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών στον e-ΕΦΚΑ με επικαιροποιημένα και τα στοιχεία τυχόν οφειλών, προκειμένου να εκδοθούν οι συντάξεις στις 444 χήρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή