Επιταχύνεται η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Επιταχύνεται η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

«Γκάζι» προκειμένου να επιτύχει σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φαίνεται πως πατάει ο ΕΦΚΑ, βάζοντας αυτή τη φορά στο προσκήνιο τις συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γκάζι» προκειμένου να επιτύχει σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης φαίνεται πως πατάει ο ΕΦΚΑ, βάζοντας αυτή τη φορά στο προσκήνιο τις συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, την ίδια ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών «φιλτράρουν» τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο οριστικό κείμενο του κοινωνικού προϋπολογισμού για το 2022.

Το θέμα των εκκρεμοτήτων αποτελεί άλλωστε κεντρική προτεραιότητα και των δύο πλευρών, με τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να έχουν δεσμευθεί ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση μέσα στο πρώτο 6μηνο του νέου έτους και τους θεσμούς να ζητούν περαιτέρω στοιχεία για το κόστος των πληρωμών, καθώς και γενικότερα για τα έσοδα του ενιαίου φορέα. Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων έχουν τεθεί οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αυξημένες δαπάνες συνταξιοδότησης κατά μόλις 314 εκατ. ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις για εκκαθάριση της πλειονότητας των εκκρεμοτήτων, καθώς και αυτές για επιπλέον έσοδα της τάξης των 750 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα έρθουν λόγω της αύξησης της απασχόλησης.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στα «κεντρικά» της διοίκησης του ΕΦΚΑ, όπου με τον διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή και τους αρμόδιους διευθυντές και υπαλλήλους εξέτασαν την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στα τέως ταμεία ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ, τρία από τα πλέον προβληματικά Ταμεία όπου συσσωρεύονταν χιλιάδες αιτήσεις και η εκκαθάριση καθυστερούσε για κάποιες περιπτώσεις ακόμη και από το 2016. Μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τον υπουργό ότι υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως παρουσιάστηκαν στον κ. Χατζηδάκη:

Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαι-τούνταν 2-3 χρόνια.

• Στο τ. ΤΣΑΥ, το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες.

• Στο τ. ΤΑΝ, το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκε για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%.

• Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό εκκαθάρισης για το διάστημα 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών συντάξεων στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει τους 6 μήνες στις αρχές του έτους και τους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επιταχύνεται η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων-1

Ο κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας συγχαρητήρια στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για να μειωθεί το στοκ των εκκρεμοτήτων, τόνισε πως «η μάχη για την οριστική απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται… κι αφού τα καταφέρνουμε στα 3 πιο προβληματικά τέως ταμεία, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον υπόλοιπο ΕΦΚΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή