Σε μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχωράει η Xiaomi

Σε μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχωράει η Xiaomi

Τα οχήματα της εταιρείας κινητής αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα μέσα του 2024

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο 5,4% εμφάνισε χθες η τιμή της μετοχής της κινεζικής εταιρείας Xiaomi, η οποία είναι γνωστή κατασκευάστρια έξυπνων κινητών τηλεφώνων, με αφορμή την ανακοίνωσή της ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα αρχίσει να παράγει μαζικά και αυτοκίνητα. Τα σχετικά ανέφερε εκπρόσωπός της, ο οποίος διευκρίνισε πως η μαζική παραγωγή τοποθετείται στα μέσα του 2024, ενώ λίγο καιρό πριν η Xiaomi ανακοίνωσε τη δημιουργία εταιρείας για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Η άνοδος της μετοχής της χθες κατά 5,4%, στα 22,50 δολάρια Χονγκ Κονγκ, είναι και η μεγαλύτερη ποσοστιαία σε ημερήσια βάση από τις 12 Μαΐου φέτος. Τον Μάρτιο συγκεκριμένα είχε γίνει γνωστό πως θα επενδύσει η εταιρεία 10 δισ. δολάρια για νέα μονάδα οχημάτων σε ορίζοντα δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, ο ιταλοαμερικανικός όμιλος Stellantis ανακοίνωνε τη συνεργασία του με τη νοτιοκορεατική Samsung SDI, η οποία κατασκευάζει μπαταρίες οχημάτων. Αμφότερες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για μπαταρίες, οι οποίες θα απευθύνονται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, ο ιταλοαμερικανικός όμιλος Stellantis ανακοίνωνε τη συνεργασία του με τη νοτιοκορεατική Samsung SDI.

Στην περίπτωση της κινεζικής Xiaomi, αν και έχει αυξήσει τις προσλήψεις για τη μονάδα ηλεκτρικών αμαξιών, δεν αποκαλύπτει εάν θα συνεργαστεί με άλλη εταιρεία και δη με μια συμβατική αυτοκινητοβιομηχανία του κλάδου. Εν τω μεταξύ, ακόμη μία μεγάλη βιομηχανία κατασκευής έξυπνων κινητών στη νοτιοανατολική Ασία, όπως είναι η Foxconn, παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας δύο πρωτότυπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω ταϊβανέζικη εταιρεία αποτελεί μία από τις βασικές προμηθεύτριες της Apple, εφόσον κατασκευάζει για λογαριασμό της iPhone. Τώρα παρουσίασε ένα μοντέλο πολλαπλών δραστηριοτήτων και ένα σεντάν, τα οποία, ωστόσο, δεν θα λανσάρει υπό το δικό της εμπορικό σήμα, αλλά αφορούν τρίτους.

Το ενδιαφέρον στην όλη πρωτοβουλία αυτή έγκειται στο ότι με τα εχέγγυα αυτά η Foxonn εγγράφει πιθανώς υποθήκη για μία συνεργασία με την Apple, η οποία εργάζεται πάνω στα σχέδιά της για ηλεκτρικά αμάξια με μεγάλη μυστικότητα επί αρκετά χρόνια. Και, φυσικά, όπως είναι γνωστό, τα οχήματα αυτά για να μπορούν να κυκλοφορήσουν στα παγκόσμια οδικά δίκτυα και να εκπέμπουν και μηδενικούς ρύπους, χρειάζονται μπαταρίες. Η νοτιοκορεατική Samsung SDI, μέλος του κολοσσιαίου ομίλου της Samsung, θα συνεργαστεί με τη Stellantis, την οποία απαρτίζουν η ιταλική Fiat και η αμερικανική Chrysler, για να παράγουν τέτοιες μπαταρίες, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί η τοποθεσία της νέας μονάδας τους. Βέβαια, η Samsung διατηρεί ήδη ορισμένα εργοστάσια στη Νότια Κορέα, στην Κίνα και στην Ουγγαρία, των οποίων τα προϊόντα εξυπηρετούν πελάτισσες όπως είναι η γερμανική BMW και η αμερικανική Ford Motor. Καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δύο όμιλοι έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή μπαταριών που θα απευθύνονται στη βορειοαμερικανική αγορά. Τέλος, τον Ιούλιο είχε αναφέρει το Ρόιτερς ότι ίσως η Samsung SDI να κατασκευάσει εργοστάσιο μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενο πηγή της εταιρείας, ενώ κάτι ανάλογο δημοσιοποίησε και το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή