ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταγματική η περικοπή δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Τέλος στις διεκδικήσεις βάζει απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

syntagmatiki-i-perikopi-doron-stoys-syntaxioychoys-toy-dimosioy-561550210

Επιτείνονται η σύγχυση και η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών ποσών για τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις τους, κύριες ή και επικουρικές, όπως και για τα δώρα – επιδόματα, καθώς τα δικαστήρια εκδίδουν πολλές και αντικρουόμενες αποφάσεις. Χθες δημοσιοποιήθηκε απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βάζει τέλος στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, κρίνοντας συνταγματική την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, το 2013.

Με την ίδια απόφαση, βέβαια, το ανώτατο δικαστήριο επαναλαμβάνει προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία ήταν αντισυνταγματική η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στα Πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα αδείας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά τα μνημονιακά χρόνια, τουλάχιστον το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Οι πιέσεις των θεσμών

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πονοκέφαλος, με τους εκπροσώπους των θεσμών μάλιστα να πιέζουν ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2022 για τα χρήματα που θα διατεθούν στην επιστροφή αναδρομικών ποσών προς τους συνταξιούχους. Eχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις. Εκκρεμούν όμως άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακόμη μία της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε αυτό το αδιανόητο δικαστικό και δημοσιονομικό γαϊτανάκι έχουν μπλεχτεί χιλιάδες συνταξιούχοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, αλλά και όσοι δεν έχουν κάνει προσφυγές.  

Αναλυτικά, η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθμ. 1389/2021) έκρινε ότι η κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και της αδείας στους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Πρόκειται για προσφυγή απόστρατου συνταξιούχου που είχε παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έπειτα από απόφαση του Γ΄ Τμήματος, η οποία είχε κρίνει τότε κατά πλειοψηφία ότι η κατάργηση των δώρων – επιδομάτων στο Δημόσιο αντίκειται στο Σύνταγμα.

Αφορά τα δώρα – επιδόματα των συνταξιούχων του Δημοσίου συνολικού ποσού 800 ευρώ ετησίως και έκρινε ότι η περικοπή τους «δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ», με την πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου να επικαλείται την ανάγκη της χώρας να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου από την εν αναμονή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη, την εισφορά αλληλεγγύης, μέτρο που πρωτόδικα επίσης έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό, το ύψος των αναδρομικών ποσών που πρέπει να επιστραφούν, καθώς και αν το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προχωρεί στην απόσβεση δικαιωμάτων συνταξιούχων.

Στον ιδιωτικό τομέα

Οσο για τις  συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει διαφορετικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού θεώρησε ότι οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων, καθώς και των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές. Και πλέον αναμένεται νέα απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα, καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10.6.2015 έως 11.5.2016).