Τρεις συντάξεις την ημέρα ή μετάθεση

Τρεις συντάξεις την ημέρα ή μετάθεση

Οι στόχοι και οι κυρώσεις για τους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία εάν δεν πετύχουν τον στόχο έκδοσης κατά μέσο όρο 3 νέων συντάξεων ανά ημέρα βρίσκονται οι 600 εισηγητές του ΕΦΚΑ, καθώς και οι αρμόδιοι διευθυντές των κατά περίπτωση διευθύνσεων.

Το νέο ηλεκτρονικό μάτι του ΕΦΚΑ, ο πύργος ελέγχου που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και του έργου των αρμοδίων υπαλλήλων για την έκδοσή τους, τέθηκε χθες και επίσημα σε πλήρη λειτουργία. Και ο στόχος που τέθηκε με βάση την επεξεργασία των μέχρι σήμερα στοιχείων ανεβάζει τον πήχυ, όχι μόνο για το 25% των εισηγητών (150 από τους συνολικά 600) που εκδίδουν κατά μέσο όρο 2 συντάξεις τον μήνα, αλλά και για το 25% των «καλών», που επίσης κατά μέσο όρο εκδίδουν 45 συντάξεις τον μήνα.

Στην πράξη, ο στόχος πλέον είναι όλοι οι εισηγητές να «κλείνουν» τουλάχιστον 60 φακέλους συνταξιοδότησης τον μήνα, ώστε συνολικά ο ΕΦΚΑ να εκδίδει περίπου 36.000 νέες αιτήσεις μηνιαίως. Σε αντίθετη περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και έπειτα από μια περίοδο χάριτος –που ενδέχεται να αφορά 1,5 με 2 μήνες–, όχι μόνο ο εισηγητής αλλά ακόμη και ο αρμόδιος διευθυντής θα μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να είναι πιο παραγωγικοί.

Το νέο ψηφιακό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας και παρουσιάστηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Στην παρουσίαση του πύργου ελέγχου, παρόντες ήταν επίσης ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις Μιχάλης Κεφαλογιάννης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ και της PwC που ανέλαβαν την υλοποίηση του συστήματος.

Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δυνατοτήτων του νέου ψηφιακού εργαλείου, ο πύργος ελέγχου αναμένεται να αναβαθμίσει  συνολικά τον ΕΦΚΑ και να επιτρέπει στη διοίκηση, στη γενική διεύθυνση συντάξεων και τους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

1. Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τέως Ταμείο, καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.).

2. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.

Προς το παρόν, το 25% των υπαλ- λήλων εκδίδει έως 2 συντάξεις τον μήνα, ενώ το «καλύτερο 25%» 45 συντάξεις.

3. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.

4. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Οπως άλλωστε παρουσίασε η «Κ», με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των διευθύνσεων απονομής, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις εκδοθείσες συντάξεις τόσο ανά διεύθυνση όσο και ανά εισηγητή. Είναι χαρακτηριστικό πως το 25% των υπαλλήλων εκδίδει έως 2 συντάξεις ο καθένας τον μήνα, ενώ το «καλύτερο 25%» των υπαλλήλων εκδίδει από 45 συντάξεις ο καθένας τον μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο στόχος είναι η έκδοση 3 συντάξεων την ημέρα από κάθε υπάλληλο. Στόχος συγκεκριμένος, ποσοτικός και με άμεση εφαρμογή, αλλά και καθημερινό έλεγχο τόσο της απόδοσης των διευθύνσεων, των διευθυντών αλλά και των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ήταν μάλιστα ξεκάθαρος, δηλώνοντας ότι με τον πύργο ελέγχου «θα υπάρχει στοχοθεσία και στοχευμένες παρεμβάσεις στις προβληματικές περιπτώσεις» για να συμπληρώσει πως σε πρώτη φάση ο στόχος που τίθεται είναι 3 συντάξεις την ημέρα για κάθε εισηγητή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο είναι εξαιρετικά χρήσιμο και θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του φορέα, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας και για την ευημερία των πολιτών». Για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο δουλειάς, που αποκτάει από σήμερα ο ΕΦΚΑ έκανε λόγο ο διοικητής του Παναγιώτης Δουφεξής, ο οποίος δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητές του.  

Να σημειωθεί πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ριχθούν στη μάχη της έκδοσης των συντάξεων και οι 1.200 δικηγόροι και λογιστές, των οποίων η εκπαίδευση ολοκληρώνεται, με στόχο εντός του επόμενου διαστήματος να εκπαιδευτούν και οι υπόλοιποι 2.400 ιδιώτες που έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να  εμπλακούν στη διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι

Με ανακοίνωσή τους πάντως, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ (ΠΟΠΟΚΠ) επισημαίνουν ότι υπάρχει υποστελέχωση στον φορέα και εγκληματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των μηχανογραφικών εφαρμογών και της ψηφιοποίησης και καταγγέλλουν πως στόχος είναι η «ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ». Υποστηρίζουν δε, ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν υπερβαίνουν τις 150.000, ενώ σε αυτές προστίθενται άλλες 120.000 επικουρικές και εφάπαξ και χιλιάδες άλλες αιτήσεις, όπως αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου, κληρονομικά, προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή