Το σχέδιο Ντράγκι για φοροαπαλλαγές

Το σχέδιο Ντράγκι για φοροαπαλλαγές

Eπί σχεδόν είκοσι χρόνια η Ιταλία αποδείχθηκε η πιο εξασθενημένη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ η τάση ανάπτυξης δεν ξεπερνούσε το 0,5%

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπί σχεδόν είκοσι χρόνια η Ιταλία αποδείχθηκε η πιο εξασθενημένη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ η τάση ανάπτυξης δεν ξεπερνούσε το 0,5%. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής στήριξης με φοροαπαλλαγές, συνιστά ένα επιπλέον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφότου η οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία με αύξηση 6% του πραγματικού ΑΕΠ το 2021, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας προβλέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 4,7% το 2022 με το έλλειμμα του δημοσίου τομέα στο 5,6% του ΑΕΠ του χρόνου από το 9,4% φέτος. Ατενίζοντας το μέλλον πέραν της βραχυπρόθεσμης τόνωσης της οικονομίας, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ως στόχος να ελαττωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα του 134% έως το 2030, όταν είχε διαμορφωθεί στο 155,6% το 2020, δηλαδή σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στόχος, η αναζωογόνηση της απασχόλησης και η τόνωση της οικονομίας.

Υπό την καθοδήγηση του Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία ενδεχομένως τελικά να εφαρμόσει τις ιδιαίτερα αναγκαίες φορολογικές περικοπές, ώστε να αναζωογονήσει την απασχόληση. Στη χώρα η αναλογία των φόρων, που κατά μέσον όρο δίδουν οι εργαζόμενοι, προς το συνολικό εργατικό κόστος των εργοδοτών, ήταν η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης προ της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο νυν Ιταλός πρωθυπουργός επιδιώκει να διαθέσει κονδύλια 8 δισ. ευρώ για να τη μειώσει το 2022, ενώ στον προϋπολογισμό ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πώς οι φοροαπαλλαγές θα επιμερισθούν ανάμεσα σε φόρους εισοδήματος εργαζομένων και του συνολικού μισθολογικού κόστους της εργοδοσίας. Μια μείωση στην επιβάρυνση των εργαζομένων θα ωφελήσει εκείνους με ετήσια εισοδήματα από 28.000-55.000 ευρώ και δυνητικά θα ελαττώσει τον συντελεστή τους κατά δύο μονάδες στο 36% από το 38%. Υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για 4 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές υπό τη μορφή κινήτρων στις κατασκευές από ιδιώτες, η οποία θα φέρει το σύνολο των φοροαπαλλαγών στα 12 δισ. ευρώ. Για να λάβουν τη μορφή νόμου οι περικοπές στη φορολογία που προαναφέρθηκαν, ο Μάριο Ντράγκι χρειάζεται τη στήριξη αμφοτέρων των σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα πιθανολογείται πως θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό υπό τον όρο ότι θα εξακολουθεί να στηρίζει καίριες πολιτικές, τις οποίες αμφότερα τα κόμματα εισήγαγαν στην κοινή τους διακυβέρνηση το 2018. Και ενώ για να εξευμενίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ο κ. Ντράγκι προβλέπει κονδύλι 1 δισ. ευρώ για την αύξηση της χρηματοδότησης του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, παράλληλα επιδιώκει να θέσει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, ώστε να τους παρακινήσει να αναζητήσουν εργασία. Ανταποκρινόμενη στο σοκ της πανδημίας, η Ιταλία πέρυσι την άνοιξη εισήγαγε προσωρινές περικοπές στη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες μείωσαν στο 46% από 48% την αναλογία των φόρων, που κατά μέσον όρο δίδουν οι εργαζόμενοι, προς το συνολικό εργατικό κόστος των εργοδοτών. Τον Δεκέμβριο του 2020 οι φοροαπαλλαγές παρατάθηκαν και το 2021. Ο Μάριο Ντράγκι θέλει να περιορίσει σε μόνιμη βάση την αναλογία, διότι εάν επανέλθει στα υψηλότερα προ πανδημίας επίπεδα θα θέσει σε κίνδυνο τη δυναμική ανάπτυξη. Βέβαια, δεν είναι εύκολος ο δρόμος το προσχέδιο προϋπολογισμού να γίνει νόμος – και ίσως η όλη διαδικασία μεσολάβησης με τα κόμματα να διαρκέσει έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πάντως, αντιθέτως με τους προκατόχους του ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να χαλαρώσει τον έλεγχο των δαπανών χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης και τους πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.​​​​​​

* Ο κ. Bodrato Guidogiorgio είναι οικονομολόγος της επενδυτικής Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα:

• Pfizer vs. Merck: Όσα γνωρίζουμε για τα δύο χάπια

Εγκυμοσύνη και εμβόλιο – Τι λένε οι ειδικοί

Μητσοτάκης: «Κλειδώνει» για αρχές Δεκεμβρίου η συνάντηση με Πούτιν

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή