Έκκληση στις έγκυες να εμβολιαστούν απευθύνουν ειδικοί και κυβέρνηση, την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ.
«Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατα τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Πρέπει να φροντίσουμε όλοι να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί σε πολλά κρούσματα κορωνοϊού και σε πολλές νοσηλείες, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς έντονη ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά ανεμβολίαστων εγκύων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες.
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν εισαχθεί τρεις έγκυες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν εμβολιαστεί. Λίγες ημέρες πριν, η είδηση του θανάτου μιας 38χρονης εγκύου από την Κατερίνη, η οποία νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο ίδιο νοσοκομείο σκόρπισε θλίψη. Η άτυχη γυναίκα, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, διαγνώστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου θετική στην Covid, ενώ διήνυε την 33η εβδομάδα της κύησης.
Την ίδια ώρα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύεται 41χρονη, η οποία είναι εγκυμονούσα και -σύμφωνα με πληροφορίες- ανεμβολίαστη.
«Το εμβόλιο δεν θα επηρεάσει τη γονιμότητά σου»
«Το εμβόλιο δεν θα επηρεάσει τη γονιμότητά σου, αλλά η νόσηση από κορωνοϊό ενδέχεται να το κάνει». Αυτός είναι ο τίτλος ενός πρόσφατου ρεπορτάζ στο NBC News που ανατρέπει μια από τις πλέον διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Στους κύκλους όσων αμφισβητούν τη χρησιμότητα των εμβολίων η προοπτική τεκνοποιίας- ακόμα και όταν αυτή τοποθετείται σε βάθος πολλών ετών, αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τον μη εμβολιασμό τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Ο μύθος αυτός, όπως εξηγεί σε άρθρο στο theconversation.com η Michelle Wise, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Πανεπιστημίου του Aukland, «αναπαράχθηκε από ιστοσελίδες στις ΗΠΑ, οι οποίες ανέδειξαν έναν ισχυρισμό Ευρωπαίου γιατρού τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το εμβόλιο βρισκόταν σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ».
Σε μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο (σ.σ. η οποία έχει πλέον κατέβει) ο εν λόγω γιατρός είχε υποθέσει ότι υπήρχαν πρωτεΐνες στον πλακούντα όμοιες με την πρωτεΐνη αιχμής στον ιό και θεώρησε ότι τα αντισώματα στα εμβόλια, που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη ακίδας, θα μπορούσαν επίσης να προσκολληθούν στον πλακούντα. «Αποδείχθηκε όμως ότι οι δύο πρωτεϊνες δεν είναι όμοιες» σημειώνει η Michelle Wise.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις επιδράσεις της Covid στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα από την αρχή της πανδημίας. Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Covid μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, η έρευνα αναδεικνύει ότι τα κύτταρα του αναπαραγωγικού συστήματος μπορεί να είναι ευάλωτα στον ιό. Εστιάζουν, μάλιστα, κυρίως στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο ιός επηρεάζει τους άνδρες ασθενείς πιο σοβαρά από τις γυναίκες, πιθανώς λόγω του μηχανισμού μετάδοσής του. Επιπλέον, ο πολύ παρόμοιος ιός SARS-CoV-1, που προκάλεσε την εμφάνιση του SARS το 2003-2004, είχε επιβλαβείς επιδράσεις στα ανδρικά σεξουαλικά όργανα. Αλλά και μια σειρά μολυσματικών ασθενειών, όπως ο Εμπολα και ο Ζίκα, προκαλούν προσωρινά ή μόνιμα προβλήματα γονιμότητας.
Ανησυχητικά τα ευρήματα ερευνών για τους άνδρες
Μερικές από τις έως τώρα διαθέσιμες ενδείξεις σχετικά με τις επιπτώσεις της λοίμωξης από κορωνοϊό είναι οι παρακάτω.
Σε μια κινεζική έρευνα το 39% ασθενών, που στο παρελθόν είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί χωρίς αναπαραγωγική βοήθεια, είχε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ η λειτουργία του σπέρματος επηρεάστηκε στο 61%.
Μια διαδικτυακή ιταλική μελέτη ανέδειξε ότι ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία αυξήθηκε σχεδόν εξαπλάσια σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Μια ιρανική μελέτη διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκε κατά 516% και η κινητικότητά του κατά 209%. Το 33% των δειγμάτων σπέρματος σε άλλη μελέτη έδειξε χαμηλή ποιότητα σπέρματος και μικρότερη κινητικότητα.
Το 25% των ασθενών ανέφερε επίσης χαμηλή λίμπιντο. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης σημαντικές ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι δείκτες διαταραχών γονιμότητας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και σε αυτοψίες νεκρών από κορωνοϊό: ερευνητές στη Φλόριντα διαπίστωσαν μειωμένη ικανότητα παραγωγής σπέρματος στο 50% αυτών.
Οπως οι συντάκτες των παραπάνω μελετών τονίζουν, είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι παραπάνω βλάβες είναι προσωρινές ή μόνιμες. «Η εμπύρετη νόσος επηρεάζει ούτως ή άλλως προσωρινά την παραγωγή σπέρματος αλλά και την ωορρηξία στις γυναίκες» σχολιάζει ο δρ Παναγιώτης Κρατημένος, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής – νεογνολογίας στο Children’s National Hospital στην Ουάσιγκτον DC, «επιπλέον το δείγμα των μελετών προέρχεται από ανθρώπους που τη δεδομένη στιγμή έχουν λοίμωξη». Υπάρχουν, επίσης, άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως το ψυχοκοινωνικό στρες, η κατάθλιψη και η απομόνωση που προήλθε από την ασθένεια αλλά και τον παγκόσμιο αποκλεισμό. «Οι έως τώρα έρευνας είναι μικρής εμβέλειας, οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα, πρέπει να συλλεχθούν στοιχεία σε βάθος χρόνου» συμπληρώνει ο δρ Κρατημένος. «Είναι, όμως, σαφές ότι όσοι ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν καλύτερα να μην διακινδυνεύσουν μια πιθανή νόσηση από κορωνοϊό, εφόσον υπάρχει η ασφαλής επιλογή του εμβολίου» καταλήγει ο ίδιος.
Δρ Κρατημένος: «Οι έγκυες μπορούν να επιμολυνθούν ευκολότερα»
Κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι τυχόν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας» τονίζει ο δρ Κρατημένος. «Τα δε στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται» προσθέτει ο ίδιος, ενώ «έχει διαπιστωθεί ότι οι έγκυες μπορούν να επιμολυνθούν ευκολότερα». Ενας στους έξι ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία στη Μ. Βρετανία είναι ανεμβολίαστη έγκυος. «Από την έναρξη της πανδημίας στο νοσοκομείο μας παρακολουθούμε νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες θετικές στο κορωνοϊό» λέει ο ίδιος, «αρχικά, το κάναμε κυρίως για προληπτικούς λόγους, αλλά τελευταία νοσηλεύσαμε δύο νεογνά με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, που χρειάστηκαν υποστήριξη με εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO), την πιο σοβαρή μορφή υποστήριξης που υπάρχει».
Ο δρ Κρατημένος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όσες σχεδιάζουν να κυοφορήσουν. «Είναι αυξημένη η πιθανότητα προωρότητας όταν η έγκυος έχει επιμολυνθεί, ενώ η φλεγμονή στον οργανισμό της μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα το έμβρυο». Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δουλειάς με πειραματόζωα, ο δρ Κρατημενός μελετά τον εγκέφαλο νεογνών από μητέρες που νόσησαν από φλεγμονή. «Οσα έχουν εκτεθεί σε ενδομήτρια φλεγμονή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε υποξεία αφού γεννηθούν, ενώ σαφώς έχει αλλάξει και η προδιάθεση του εγκεφάλου τους».
• Pfizer εναντίον Merck: Όσα γνωρίζουμε για τα δύο χάπια κατά της Covid-19
• Νέα έρευνα: Πόσο μειώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Τα στοιχεία για Pfizer, Moderna, J&J
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις