Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας: 19 μεταρρυθμίσεις ύψους 2,5 δισ. στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας: 19 μεταρρυθμίσεις ύψους 2,5 δισ. στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Την ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία συνεδρίασε χθες, για πρώτη φορά.

Η Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, αποφάσισε μεταξύ άλλων τον ορισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ως φορέα ωρίμασης, διενέργειας του διαγωνισμού και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων των έργων αυτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμασης, κυρίως για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία του στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και αποφόρτιση των υπουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ στις διοικητικές δομές, αναμένεται να επιτευχθεί η στενή παρακολούθηση, ο συντονισμός και η διασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων με στόχο τη ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων.

Πρόκειται για συνολικά 16 έργα των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»).

Επιπλέον, εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ένα έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και δύο έργα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ θα καθοριστoύν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης.

Οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα που εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας είναι τα εξής:

 1. Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – RRF 16755
 2. Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα – RRF 16795
 3. Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών – RRF 16292
 4. Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων – RRF 16703
 5. Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων – RRF 16711
 6. Νέα βιομηχανικά Πάρκα – RRF 16634
 7. Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος – RRF 16543
 8. Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – RRF 16593
 9. Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας – RRF 16618
 10. Εξωστρέφειας έρευνας και καινοτομίας – RRF 16621
 11. ΤΗORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (‘Αμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία – RRF 16654
 12. HORIZON 2020 – Σφραγίδα Αριστείας – RRF 16622
 13. Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ RRF 16971
 14. Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ – RRF 16624
 15. Αθηναϊκή Ριβιέρα (Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις) – RRP 16873
 16. Ανακαίνιση ΟΑΚΑ – RRF 16932
 17. Σχέδιο Δασικής προστασίας
 18. Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού
 19. Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, εκτός του κ.Καραμανλή, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Επικρατείας αρμόδιος για τη ψηφιακή διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γγ Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης, οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης, Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Μαρία-Έλλη Γεραρδή, Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ειδήσεις σήμερα

Καθημερινή Summits, ESG – Κ. Αχ. Καραμανλής: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί τρένα υδρογόνου

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή